To jest szok, ciasto przepyszne, takie ciasto powoduje że co chwilkę po nie sięgam. Smak rewelacyjny, połączenie śmietany biszkoptu i prażonego słonecznika, mniam.

ciasto ze śmietaną

Biszkopt – Białka ubić, jak już są sztywne powoli wsypać cukier nie przerywając mieszania. Następnie dodawać po jednym żółtku, ale już mieszać wolniej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodawać po łyżce do masy jajecznej, mieszając delikatnie łyżką drewnianą.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 przez 35-40 minut. sprawdzić patykiem drewniany stan upieczenia, patyczek musi być suchy to oznacza że jest super. Zostawić do ostudzenia. Potem przekroić na pół ostrym nożem.

ciasto z prażonym słonecznikiem

Masa śmietanowa– żelatynę wsypać do garnuszka, wlać troszeczkę wody, tylko tyle żeby żelatyna napęczniała, po chwili wlać znowu odrobinę wrzącej wody i rozmieszać. Odstawić do ostudzenia.

Śmietanę ubić, ale delikatnie dodać śnieżkę, śmietan fix i przestudzoną żelatynę, chwilkę jeszcze ubijać i szybko wyłożyć na pierwszą warstwę biszkoptu, przykryć drugim płatem biszkoptu. Lekko przydusić.

ciasto

Słonecznikowa masa – masło roztopić dodać cukier, mleko i słonecznik, smażyć co chwilkę mieszając, aż słonecznik się zarumieni i stanie się chrupiący, uważajcie żeby nie spalić 🙂

prażony słonecznik

Wrzucić słonecznik do miseczki i odstawić do ostudzenia. Ciasto posmarować masą toffi  i obsypać słonecznikiem, znowu lekko przygnieść. Odstawić do lodówki do przestudzenia.

ciasto toffi z masą słonecznikową

Ciasto jest rewelacyjne polecam. Znowu muszę dziękować mojej kochanej siostrzyce, bo to od niej przepis. Buziaki Małgosia