Bardzo dobry chlebek, może być super dodatkiem do zup i innych dań. Ja zrobiłam zupę tajską, jest na moim blogu, razem to była już poezja 🙂 Chlebek jest puszysty o wyraźnym smaku serów.
Bardzo dużym ułatwieniem jest automat do pieczenia chleba. do naczynia wlać wodę, dodać serek macarpone, drożdże, cukier, sól, jajko,mąki. Nastawić na normalne pieczenie, ciężar chleba 700, chleb mocno wypieczony. Teraz tylko już trzeba uważać i czekać aż do momentu jak maszyna zaczyna ostatni program wyrabiania – ugniatania ciasta, wtedy dodać potarty parmezan i rozdrobniony ser gorgonzola, zamknąć i czekać aż maszyna skończy proces drugiego wyrastania ciasta chlebowego. Wyciągnąć masę , formujemy chlebek, naciąć u góry i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Postawić ciasto na chlebek w ciepłym miejscu. Ja położyłam na drzwiczkach od piekarnika, ponieważ jeszcze nie palimy, temperaturę piekarnika miałam na 100C, nie może być zbyt gorący bo chlebek zacznie się piec a tu nie o to chodzi.
Jak już masa wyrośnie wystarczająco, posmarować białkiem i posypać potartym parmezanem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C, 30-35 minut
Chlebek jest pyszny polecam.
Thermomix,
- dodać do naczynia miksującego – ciepłą wodę, serek macarpone, jajko, sól, cukier, drożdże, mąki. Czas 2 minuty, interwał, naczynie zamknięte.
- następnie dodać potarty parmezan i rozdrobniony ser gorgonzola – naczynie zamknięte, czas 1,5 minuty, interwał.
- zostawiamy do wyrośnięcia, dalej tak jak wyżej.
Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.