Bardzo dobre jednogarnkowe danie.
Mięso pokroić w małe kawałki, doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć chwilkę. Wrzucić mięso i lekko je obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć następną małą chwilkę.
Wsypać ryż i wlać wino, gotować cały czas mieszając, aż wino wyparuje. teraz już można wlać pomidory z puszki, zamieszać. gotować na małym gazie co chwilkę mieszając. Jak już płyn prawie wyparuje podlewać wywarem aż do całkowitego zużycia. gotować aż płyn prawie zniknie a ryż będzie średnio-miękki.
Na koniec obsypać potartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
Podawać od razu. Smacznego.
Kasia Tapenda
30 kwietnia, 2016 o 22:42
Danie zrobione zgodnie ze sztuką. Oczywiście ja z moim włoskim Ufo byśmy się od razu pokłócili. Ja wybrałaym twoją metodę. On mięso z indyka przyrządziłby na osobnej patelni i dodał do risotto w ostaniej fazie gotowania. Pisząc te słowa. Muszę mu przynać rację, ale przecież trza się kłócić. Od 20 lat nic innego nie robimy 😀
Pozdrawiam serdecznie
Kasia
kuchcik8
30 kwietnia, 2016 o 22:47
Tak masz rację, wiem że tak się powinno robić. Szczerze mówiąc zapomniałam o tym. Robiłam to dawno i dzisiaj po zrobieniu mi się przypomniało, ale smak taki sam. Było super ☺️ Pozdrawiam i dziękuje za komentarz.
malgorzatagostomczyk@poczta.onet.pl
9 maja, 2016 o 22:12
Jaki szynkowar polecasz?
kuchcik8
10 maja, 2016 o 06:18
Ja mam szynkowar Biowin . Pojemność 1.500 kg mięsa. Pozdrawiam