Boże narodzenie to czas na ciasta z makiem, chyba każdy z nas ma jakieś swoje ulubione. Dzisiaj mam dla Was roladę makową z kremem. Jest pyszna 🙂 Wesołych Świąt
Biszkopt makowy – białka ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne powoli dodawać cukier puder cały czas mocno ubijając. Mak powoli wsypać do masy z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Mąkę przesiać i po łyżce dodawać do masy z białek, znowu wymieszać łyżką.
Na blaszkę o wymiarach 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 C i piec 20 minut.
Gorący biszkopt położyć na czystym płóciennym ręczniku kuchennym, zdjąć delikatnie papier. Zawinąć gorący biszkopt w ręcznik jak roladę. Zostawić tak aż ostygnie.
Krem budyniowy – w 1/2 szklanki mleka wymieszać proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, do gotującego się mleka wlać rozmieszany proszek budyniowy i zagotować. Cały czas mieszać. Ostudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku. Dokładnie utrzeć, teraz dodawać po łyżce zimnego ugotowanego budyniu. Dokładnie utrzeć za pomocą miksera.
Nakładanie kremu – delikatnie rozwinąć roladę, usunąć ręcznik. Brzoskwinie wyjąć z puszki i odcedzić. Na biszkopcie rozłożyć krem, położyć małe kawałki brzoskwiń. Nie za dużo bo się nie zamknie rolada. Zwinąć roladę. Na górze rozsmarować pozostały krem i udekorować brzoskwiniami.
Przykryć szczelnie roladę i wstawić do lodówki. Takie rolady szybko wciągają zapachy z lodówki, więc trzeba przed tym ją zabezpieczyć.
Rolada jest pyszna. Wesołych Świąt
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.