Nasz ulubiony kawałek mięsa na chlebek. Można roladę również podać  pokrojoną w plasterki z dodatkiem sosu chrzanowego lub czosnkowego. 

rolada z boczku

Odciąć skórę z boczku, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką ostrą i słodką. Mocno wszystko wetrzeć z obydwu stron. Odstawić.

Przygotowanie nadzienia – mięso mielone wrzucić do miski. Cebulkę i pora pokroić drobno, dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i doprawić wszystkimi przyprawami. Masa powinna być dość dobrze doprawiona.

boczek na chleb

Plaster boczku rozłożyć i obłożyć go doprawionym mięsem mielonym. Zawinąć roladę.  Obwinąć nitką którą po upieczeniu zdjąć i wyrzucić. Mój boczek był dosyć gruby więc z tym zawijaniem to był problem.  Radzę kupić cieńszy kawałek boczku, wtedy będzie łatwiej. Na patelnię wlać olej i go rozgrzać. Najpierw obsmażyć boki rolady, dzięki czemu unikniemy wypadaniu farszu. następnie obsmażyć całą roladę naokoło. Jak już rolada będzie zarumieniona włożyć ją do woreczka do pieczenia. Natomiast na  patelnię wlać wodę, dodać pomidorki przekrojone na pół, grzybki. Zagotować i doprawić solą. Wlać wszystko do mięsa.  Dokładnie zamknąć.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C, położyć mięso na blaszce i piec godzinę i 20 minut. W połowie czasu zamieszać.

Zostawić roladę w worku aż ostygnie. Gotowe.

Smacznego i życzę Wesołych Świąt.