Święta już tuż, tuż, czas na plany co postawić na stół. Proponuję  zrobić tą roladę, jest pyszna na ciepło jak i na zimno.

pieczeń z farszem

Filet z indyka przeciąć w połowie, ale nie do końca, rozłożyć i za pomocą drewnianego tłuczka rozbić lekko mięso. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Na wewnętrznej stronie mięsa rozsmarować dosyć grubo ketchup, wstawić mięso do lodówki na 1-2 godziny.

indyk

Przygotowanie nadzienia – na patelni z małą ilością oleju smażyć pokrojoną drobno cebulkę, aż straci swój kolor surowizny. Wtedy dodać pokrojone drobno pieczarki, doprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne.

mięso z grzybami

Zostawiamy 5 pieczarek, które będą dodane później.   Masa z pieczarek musi być pikantna. Jak już woda z grzybów wyparuje dodać dokładnie roztrzepane jajka i bułkę tartą, chwilkę smażymy. Zdjąć z patelni i zostawić do przestudzenia.

Rozłożyć masę na mięsie i zawinąć jak roladę. Obwiązać bawełnianą nitka, żeby zabezpieczyć przed rozwinięciem.

rolada mięsna z grzybami

Nadmiar farszu zostawić i odstawić na bok, będzie wykorzystany później. Na tej samej patelni obsmażyć roladę ze wszystkich stron na złoty kolor, dodać pozostałe pieczarki pocięte na pół. W miarę potrzeby dolać trochę oliwy podczas smażenia gdyby patelnia była za sucha.

rolada mięsna

Jak już rolada jest już zarumieniona przełożyć ją do naczynia żaroodpornego. Na tą samą patelnię dodać pozostałą masę z grzybów i wodę, zagotować, doprawić solą w razie potrzeby, wylać wszystko na mięso. Zamknąć naczynie żaroodporne i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec godzinkę.

rolada

Na koniec dodać śmietanę, wymieszać.

mięso z indyka

Podawać z ziemniakami. Rolada jest również super na zimno. Wystarczy ją tylko pokroić w 1 cm plasterki i polać sosem, ale już ciepłym.

rolada mięsna z farszem

Rolada jest pyszna, polecam