Kupując to mięso nie miałam pojęcia co z niego zrobić, po chwili namysłu i przeszukania lodówki, wpadłam na pomysł zrobienia rolady.
Schab pociąć na 1cm płat, doprawić solą pieprzem, zostawić na 30 minut. Ser pokruszyć, dodać zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, zmiksować lub dokładnie ugnieść. Rozłożyć ser na mięsie i zawinąć. Kiełbasę chorizo obłożyć naokoło mięsa. Związać roladę sznurkiem.
Ja dostałam kiełbasę chorizo w dużych plastrach co ułatwiło mi owinięcie rolady, jeżeli kupicie małe kiełbaski to poukładajcie plasterki w środku roladki. Roladę obsmażyć na gorącej patelni z odrobiną oleju do momentu aż się lekko zarumieni. Piec w rękawie do pieczenia, na patelnię wlać wodę, zagotować i wymieszać, Wlać sos z patelni do rękawa i dokładnie wszystko zamknąć.
Roladę wstawić do nagrzanego piekarnika do 170C i piec godzinę. Podać roladę z sosem czosnkowym, chrzanowym lub grzybowym lub z sosem wytworzonym podczas pieczenia. Każdy może sobie zrobić jak lubi. Pyszny sos który się wytworzył będzie idealny do podania z ziemniakami.
Smacznego
Marek
4 maja, 2017 o 13:22
Przepis bardzo dobry, aczkolwiek w małych miejscowościach kiepsko z dostępnością kiełbasy chorizo. Czy można ją czymś zastąpić?
Maria Gorlik
4 maja, 2017 o 14:00
Zawsze można. Kup jakąś wędzoną kiełbasę. Pozdrawiam