Jest to przepyszna rolada, zarówno na zimno jak i na ciepło. Podczas pieczenia wytworzy się pyszny sos, którym możecie polać ziemniaki. Na zimno będzie super danie na imprezy, a za kilka dni Sylwester, goście byliby zachwyceni.

rolada ze schabu

Schab umyć, osuszyć,za pomocą ostrego noża rozciąć mięso na płat o grubości 1cm, tniemy wzdłuż długiego boku.

schab

Mięso doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, posmarować cienko chrzanem i musztardą i posypać posiekanymi ząbkami czosnku.

Na suchej patelni smażyć plastry boczku wędzonego tak długo, aż będzie chrupiący, następnie położyć usmażony boczek na całej powierzchni schabu, posypać suszoną żurawiną.

schab zawijany

Mocno zawinąć roladę i obwiązać nitką, żeby podczas pieczenie się nie rozpadła. Na mocno rozgrzanej patelni po smażeniu boczku, obsmażyć roladę ze wszystkich stron na lekko brązowy kolor. Włożyć do rękawa foliowego do pieczenia mięsa, wlać trochę tłuszczu z patelni i dokładnie zamknąć. Nagrzać piekarnik do 160C i piec godzinę.

rolada mięsna

Po godzinie wyjąć roladę z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia, następnie zdjąć nitkę i pociąć na plastry. Podawać z sosem chrzanowym, czosnkowym lub żurawinowym. Dodatkowo posypać żurawina do dekoracji 🙂

schab pieczony

Jeżeli chcecie zjeść na ciepło, to wyjąć mięso z folii, zdjąć nitkę, sos wylać do małego garnuszka i zagęścić odrobiną mączki ziemniaczanej. Można lekko rozrzedzić wodą, w razie potrzeby doprawić.

 

To jest pyszne, dziękuję Iwona, mniam