Uwielbiam tą roladę, robię ją często. Zabieram ją sobie nawet na lunch do pracy, jestem wtedy bardzo zadowolona. Jest to delikatna i pyszna rolada.
Na patelni roztopić masełko dodać zmiażdżony przez praskę czosnek. Smaż chwileczkę dodać szpinak i smażyć tak długo aż szpinak się rozgotuje. Następnie zmielić szpinak za pomocą blendera, doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Zostaw do ostudzenia. Jak już będzie zimny dodać roztrzepane lekko żółtka i ubitą na sztywną pianę białka. Dodać i delikatnie wymieszać. Gotową masę wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec w nagrzanym piekarniku do 200C i piecz 13- 15 minut. Jak lekko przestygnie wyciągnąć ciasto z formy i przewróć na drugą stronę.
Chłodną masę szpinakową wysmarować serkiem i położyć plasterki wędzonego łososia. Posypać dodatkowo lekko pieprzem, zawinąć roladę i obwinąć folią spożywczą. Włóż do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Najlepiej zostawić w lodówce na kilka godzin, potem odwinąć z folii i pociąć na plasterki.
Smacznego
roladki z łososia wędzonego
3 marca, 2016 o 13:55
W życiu nie powiedziałabym, że tak można podejść do sprawy. To zupełnie inna wizja od mojej, ale co ciekawe bardzo do mnie przemawiająca.
kuchcik8
3 marca, 2016 o 14:47
Cieszę sie, myślę ze warto spróbować innych rzeczy. Ja bardzo lubię eksperymentować i próbować innych smaków. Pozdrawiam