Ten obiad mogę polecić bez obawy że ktoś będzie niezadowolony. Kruche mięsko i pyszny sos. Smacznego.

zrazy

Schab pokroić w plastry o grubości nie więcej jak 1 cm. Obciąć tłuszcz i mocno rozbić. Doprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną i ostrą. Ostrej nie za dużo, tylko delikatnie obsypać.

Przygotowanie nadzienia – na patelni roztopić masło i wrzucić pokrojony w paseczki por i grzybki pokrojone w plasterki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Farsz musi być dobrze doprawiony.Smażyć aż wszystko zmięknie. Kulkę mozzarelli pokroić na 6 równych części.

zrazy

Farsz rozłożyć na na plastrach mięsa. Na każdy kawałek położyć mozzarellę. Zawinąć mięso jak na zrazy. Każdą roladkę obwinąć w plater boczku wędzonego.

Na patelnię wlać trochę oleju, mocno rozgrzać. Obsmażyć roladki ze wszystkich stron na złoty kolor. Zdjąć roladki z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia. Na patelnię wlać wywar, przecier pomidorowy i dodać grzybki suszone. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie zebrać wszystko z dna patelni. To daje dobry smak. Wylać wszystko na roladki.

zrazy

Pieczenia – Nagrzać piekarnik do 200 C . Naczynie z roladkami przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50 minut.

Mąkę rozmieszać w małej ilości wody, tak żeby nie było grudek. Zlać sos z roladek do garnuszka wlać rozmieszaną mąkę i zagotować. wymieszać i wylać ponownie na roladki.

Obiadek pycha, polecam.