Pierożki ruskie z rosołem, zrobiłam je dzisiaj na obiad. Niby ten sam rosół co zawsze, ale pierożki zmieniły jego smak. Trochę było pracy, ale warto. Bardzo dobre danie.

pierożki w rosole

Takie pierożki powinny być podane w czystym rosole z dodatkiem świeżej posiekanej natki pietruszki.

Wykonanie rosołu – do garnka wlać wodę, wrzucić pokrojone części kurczaka. Zagotować, zdjąć szumy. Dodać pokrojone marchewki, korzeń pietruszki, ziarenka ziela angielskiego, cebulę i gałązki świeżej pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na bardzo małym ogniu. Rosół musi się tylko lekko „bulgotać ”  Gotować tak długo, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso z rosołu i odstawić, żeby ostygło. Oskrobać mięso z kości i skór. Zostawić tylko mięso. Resztę wyrzucić. Rosół przelać przez sitko, wyjąć marchew i pietruszki.

pielmieni z mięsem

Wykonanie ciasta na  pielmieni – do miski wsypać mąkę, sól, dodać jajko i wlać gorącą wodę. Zagnieść ciasto na gładką masę. Ulepić kulę i przykryć folią spożywczą. Odłożyć na bok na 30 minut. Ciasto musi odpocząć.

Thermomix ciasto – wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego, wyrobić czas 2 minuty, naczynie zamknięte interwał

pielmieni w rosole

Przygotowanie farszu – mięso kurczaka rozerwać na małe kawałki, cebulę posiekać. Mięso z cebulą zmielić maszynką do mięsa, sól pieprz. Wymieszać, sprawdzić smak i doprawić. Powinno być pikantne

Ciasto rozwałkować cienko i za pomocą specjalnych ozdobnych foremek wycinać równe koła. Na co drugim położyć porcję przygotowanego mięsa. Przykryć drugim krążkiem i skleić. Zagotować wodę i dosolić do smaku. Do wrzącej wody wrzucić pierożki i gotować od wypłynięcia jeszcze 5 minut. Delikatnie zamieszać.

Podanie – gorące pierożki położyć na talerz i zalać gorącym czystym rosołem. Posypać posiekaną pietruszką.

rosół z pierogami

Szkoda mi było wyrzucić pyszne marchewki więc dodałam je również na talerz.

Smacznego.