Bardzo lubię żołądki, jak gotuje rosół i jest 1 żołądek to zawsze się o niego” bijemy”

rosół

Żołądki oczyścić i przepłukać pod bieżącą wodą. Wrzucić żołądki do garnka i zalać wodą, tyle żeby były przykryte. Zagotować i  gotować minutkę. Przelać żołądki przez durszlak i przelać zimną wodą. Pokroić żołądki na mniejsze kawałki.

rosół drobiowy

Do garnka wrzucić żołądki, pokrojoną marchewkę, korzeń pietruszki, ziarenka ziela angielskiego. Cebulę przypiec na płomieniu lub obsmażyć na suchej patelni. Lekko zarumienioną dodać do garnka.Pałki kurze umyć, oczyścić i dodać do garnka. Część natki pietruszki wrzucić do garnka i po ugotowaniu rosołu wyrzucić.  Zalać wodą, zagotować. Zdjąć szumy jeśli się utworzą. Natychmiast zmniejszyć ogień. Doprawić do smaku solą i pierzem.

Gotować bardzo wolno na malutkim ogniu. Rosół zawsze trzeba gotować na bardzo wolnym ogniu. Będzie wtedy klarowny i pyszny.

Ugotować makaron. Rosół podać z makaronem i posypać posiekaną natką pietruszką.