Pomyślałam że przygotuję rybę w occie, ale nie chciałam w ten sam sposób co zawsze, więc wymyśliłam sobie, że w pomidorowym sosie powinna być również dobra. Już jedliśmy, smak jest super, na pewno zrobię powtórkę na Wigilię.
Możecie użyć każdą rybę, ja zrobiłam z łososia bo taką rybę akurat miałam.
Przygotowanie ryb – oczyścić, umyć, osuszyć i doprawić solą i lekko pieprzem. Pokroić rybę na małe kawałki, obtoczyć w mące. Tłuszcz rozgrzać na patelni i smażyć ryby z dwóch stron na złoty kolor. Smażyć na małym ogniu aż rybka będzie przesmażona.
Usmażone ryby przełożyć do naczynia w którym chcemy żeby rybki leżały.
Przygotowanie zalewy, na patelnię wlać wodę, ocet dodać pokrojoną w plasterki cebulki, listki laurowe, ziele angielskie, sól, cukier, ketchup i przecier pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut, następnie zalać usmażone ryby gorącą zalewą, odstawić do przestudzenia. Zawsze takie rybki są najlepsze po kilku dniach.
Ryba jest cudowna, ścigamy się z mężem o każdy kawałek 🙂 Na wigilijnym stole będzie pięknie wyglądała, bardzo polecam.





Magda
21 grudnia, 2015 o 15:42
Robilam. Pysznaaaaaaa
kuchcik8
21 grudnia, 2015 o 23:30
Cieszę się, pozdrawiam