Bez znaczenia czy zrobicie je w piekarniku czy na grillu będą pycha. Tym razem upiekłam je w piekarniku.

ryba z grilla

Ryby oczyścić, obciąć głowy, dokładnie umyć. Wytrzeć ryby ręcznikiem papierowym, doprawić solą morską i białym pieprzem. Każdą rybę położyć na dużym kawałku folii aluminiowej. Folia musi być tak duża, żeby można było dokładnie zawinąć rybę.

ryba pieczona w folii

Cebulę obrać, pokroić w plasterki, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę koperku i pietruszki posiekać drobno. Cytrynę sparzyć i pokroić w plasterki.

Ryby skropić sokiem z cytryny. Do każdej rybki włożyć kilka plasterków cebuli. Rozłożyć do środka potartą marchewkę, posiekaną natkę pietruszki i koperku. Na górę położyć plasterki cytryny i malutkie kosteczki masełka.

ryba w ziołach

Dokładnie zawinąć i rozłożyć ryby na blaszce. piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 20 minut. Rozchylić folię i piec jeszcze 10 minut.  Na koniec otworzyć jedną rybkę i sprawdzić czy jest upieczona.

Na grill przygotować rybki w ten sam sposób. Grillować na mocno rozgrzanym grillu.

mogę tylko powiedzieć pycha.