Taka sałatka zawiera wszystko mięso, warzywa gotowane i surowe oraz ryż. Sałatka jest pyszna.

sałatka z kurczakiem

Przygotowanie sosu – ząbki czosnku posiekać drobno, wrzucić do moździerza i utrzeć. Dodać również ocet winny, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sos chilli, sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na później.

Przygotowanie kurczaka – piersi kurze doprawić solą i pieprzem ziołowym oraz oregano, bazylią, tymiankiem, papryką słodką i ostrą w proszku. Dokładnie wymieszać i zostawić na chwilkę. Grill elektryczny rozgrzać i położyć kawałki kurczaka. Smażyć aż mięsko będzie przepieczone. Zdjąć z grilla i zostawić, żeby ostygło.

Makaron ryżowy połamać na drobniejsze kawałki i gotować w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu makaronu. Odcedzić i przelać zimną wodą. Wrzucić makaron do dużej miski.

Przygotowanie szparagów – szparagi umyć, jeśli mają twarde końcówki to je wyrzucić. Ja miałam młode i nic nie musiałam usuwać. Do garnka wlać wodę, osolić do smaku i dodać 1/2 łyżeczki cukru. Podobno cukier powoduje że szparagi pozostaną ładnie zielone. Tak słyszałam w programie  Jakubiaka na kuchnia + Szparagi dodać do wrzącej wody i gotować bardzo krótko 1 minutka wystarczy. Szparagi muszą być lekko twardawe. Odcedzić szparagi i przelać zimną wodą. Pokroić w 4 cm kawałki.

Papryki – umyć i osuszyć. Oczyścić z błonek i nasionek. pokroić je w słupki. Jeśli będziecie mieli duże papryki to dodać po pół z każdej papryki.

Cebulę – pokroić w piórka

sałatka

Wykonanie – do miski z makaronem dodać kurczaka lekko porwanego na mniejsze kawałki, sałaty, pokrojone papryki, cebulkę, szparagi. Delikatnie wymieszać i polać wszystko sosem. Ponownie wymieszać, obsypać sezamem.

Doprawić sałatkę solą i w razie potrzeby pieprzem. Zostawić na chwilkę, żeby smaki się połączyły.

Smacznego polecam.