Lubię ten czas gdy trzeba zaprawiać, chociaż jest dużo pracy. Tyle owoców i warzyw czeka na swoją kolej. Cukinia wraca do łask, bardzo jest teraz lubiana i dobrze. Uważam, że jest świetna pod każdą postacią. Tą sałatkę już zajadałam nawet jak nie była jeszcze gotowa. Zalana zalewą nadała warzywom super smak.

sałatka z cukinią

Zalewa – do garnka wlać ocet, dodać cukier, gorczycę, kurkumę, listek laurowy i sól, zagotować. Dokładnie wymieszać, żeby cukier się rozpuścił. Odstawić na później. Przed dolaniem zalewy do słoiczków listek laurowy wyrzucić.

sałatka z cukinii

Cukinie umyć, pokroić w plasterki – paprykę umyć, wyciąć nasionka i błonki, pokroić na paseczki – cebulę obrać i pokroić w piórka – czosnek obrać i drobno posiekać.

sałatka z warzywami na zimę

Wszystkie warzywa wrzucić do dużej miski, dodać sól i dokładnie wymieszać. Przykryć talerzem i przydusić. Zostawić tak na 4 godziny. Następnie zlać płyn z warzyw i wlać zalewę. Tak przygotowane warzywa zostawiamy na noc.

Następnego dnia włożyć warzywa do słoików i wlać powstałą zalewę. Zamknąć słoiki i pasteryzować od momentu zagotowania się wody 10 minut.

cukinia

Smacznego.