Przepyszne ogórki, super w zimie wyjąć z piwnicy i podać rodzinie trochę lata.
Wczoraj robiłam tą sałatkę, dzisiaj była na obiad, mogę z całą odpowiedzialnością powiedzieć super.
Wykonanie – ogórki umyć, pokroić w plasterki, papryki umyć, pokroić ,wyciąć nasionka i białe błonki, cebulę pokroić w plastry. Wszystko razem włożyć do dużej miski i zalać osoloną wodę, zostawić na trzy godziny.
Po trzech godzinach, zlać całkowicie wodę z ogórków (już jej nie potrzebujemy) Dobrze wymieszać wszystkie warzywa. Następnie nałożyć mieszankę warzyw do czystych słoików.
Przygotować zalewę, wszystkie składniki razem zagotować i zalać ogórki
Gotujemy słoiki 10 minut od zagotowania się wody. Gotowe
Ada
31 maja, 2015 o 18:32
Witam co z ta woda z ogórków czy razem z zalewą ją gotujemy ?
kuchcik8
1 czerwca, 2015 o 14:43
Witam, wodę z ogórków wylewamy, zalewamy tylko zalewą ze składników które podałam. Przepraszam że dopiero teraz piszę , ale miałam awarię internetu, było to smutne 🙁 Pozdrawiam
RENEK245
27 lipca, 2015 o 17:01
Czy do zalewy to 5 szklanek cukru?
kuchcik8
28 lipca, 2015 o 10:33
Tak 5 szklanek, w orginalnym przepisie było 6 ale ja zmniejszyła. Ta sałatka jest naprawde rewelacuja, pozdrawiam
Kasia 10
29 lipca, 2015 o 15:14
Witam.A nie będzie za przeszkodą kilka ząbków czosnku?
kuchcik8
29 lipca, 2015 o 15:17
Myślę że możesz dodać. Czosnek nigdy nie przeszkadza pozdrawiam
Dorota90
1 sierpnia, 2015 o 18:09
ja dałam 4 szklanki cukru i jak dla mnie ciutke za słodkie…. ale własnie robię drugi raz i jeszcze zmniejszę ilość cukru, warto spróbować zalewę zanim sypnie się te 5 szklanek
kuchcik8
1 sierpnia, 2015 o 18:19
Dziękuję za komentarz, masz rację każdy lubi mniej lub bardziej słodkie, warto posmakować zalewę i zrobić po swojemu. Ja będę robiła w przyszłym tygodniu. Pozdrawiam
Zaby
11 sierpnia, 2015 o 17:01
Zalewę gotujemy i później jeszcze gotujemy słoiki?
kuchcik8
11 sierpnia, 2015 o 22:51
Tak musisz zrobić jak mam napisane, pozdrawiam
kuchcik8
13 sierpnia, 2015 o 18:44
Wszystkie składniki zalewy zagotować i zalać tą zalewą mieszankę warzyw, teraz zamknąć słoiki i gotować 10 minut od zagotowania się wody w garnku w którym gotują się słoiki. ☺️
Dariusz
13 sierpnia, 2015 o 09:16
Podany przepis jest napisany na odpierdol
kuchcik8
13 sierpnia, 2015 o 09:18
Jeżeli czegoś nie rozumiesz, albo nie zbyt czytelnie wystarczy zapytać . Pozdrawiam
Iwona
16 sierpnia, 2015 o 17:53
Czy zalewać gorącą zalewą?
kuchcik8
16 sierpnia, 2015 o 18:13
Tak można gorącą, ale wczoraj robiłam i przestudziłam, można zrobić i tak i tak. Jak przestygnie, myślę że może zakewa mocniej wciągnie aromat. wyszły pyszne. Dzieci jadą jutro do Holandii i zabierają. Pozdrawiam
Iwona
16 sierpnia, 2015 o 21:01
Nie mam curry 🙁 jak nie dodam to dobre wyjdzie?
kuchcik8
16 sierpnia, 2015 o 21:04
Nie będą jak moje, bo curry dodaje smaku. Smak curry nie jest intensywny w tej sałatce, ale dodaje smaku. Radziłabym Ci dodać, nawet jak ktoś nie lubi curry powinien być zadowolony.
Iwona
16 sierpnia, 2015 o 21:24
już wysłałam męża do sklepu 🙂
kuchcik8
16 sierpnia, 2015 o 21:25
To super, będzie super. Pozdrawiam i czekam na wiadomość jak wyszły.
pyzus18
27 sierpnia, 2015 o 12:41
a czy moge dac ogorki obrane ze skorki
kuchcik8
27 sierpnia, 2015 o 12:58
Możesz , ale naprawdę lepiej ze skorka, sa chrupiące . Pozdrawiam
irena
4 października, 2015 o 13:03
nie wiem czy na te 3 godziny zalac woda goraca czy nie?
kuchcik8
4 października, 2015 o 13:09
Woda normalna z kranu lub z butelki niegazowana, zimna. Pozdrawiam i powodzenia
iwona
26 lipca, 2016 o 18:27
czy stoiki muszą być zalane wodą podczas gotowania?
kuchcik8
26 lipca, 2016 o 18:40
Oczywiscie, bo by popękały. Do połowy wysokości i na dno położyć szmatkę , pozdrawiam
mirka0805@wp.pl
26 lipca, 2016 o 21:03
ale ktos glupio ten przepis podaje ,łyzka ziela angielskie??????
kuchcik8
26 lipca, 2016 o 21:26
Dopisałam ziarenek ziela angielskiego, lepiej ??? 🙂 Czasami nie wszystko się samemu zauważy. Życzę miłego wieczoru.
Anonim
4 sierpnia, 2016 o 19:28
Sałatka pyszna polecam mniammm
kuchcik8
4 sierpnia, 2016 o 19:29
Dziękuje za komentarz , polecam tą z cukinią i kurkumą. Jest też bardzo dobra. Pozdrawiam
MAŁGORZATA
28 sierpnia, 2017 o 19:23
Zrobiłam jedną porcję i jest naprawdę przepyszna mam wiele przepisów na sałatki ale ta jest hitem.Dziękuję
Maria Gorlik
28 sierpnia, 2017 o 19:26
Cieszę się ogromnie. Pozdrawiam
Paula
20 lipca, 2018 o 08:42
Ludzie, czego nie rozumiecie w tym przepisie. Robiłam kiedys tą sałatkę i po latach właśnie do niej wróciłam. Jest pyszna, cala rodzina obdarowana po słoiczku i wszystkim smakowała. Także do dzieła. Dziś robię kolejne słoiczki 🙂
Maria Gorlik
20 lipca, 2018 o 11:02
Dziękuje serdecznie. Po takim komentarzu zaraz mi się chce dodawać następne przepisy. Pozdrawiam serdecznie
Monika
21 lipca, 2018 o 10:13
Dzięki za przepis. Skorzystałam z niego dawno temu i robię tą sałatkę od lat. Wła$nie zabieram się dzisiaj za jej przygotowanie bo dostałam trochę ogórków. Na początku też miałam wrażenie że jest za słodka ale po jakimś czasie jest w sam raz na tyle słodka co trzeba i na tyle kwaśna co trzeba. Smaki się fajnie wyrównują. Dla mnie najlepsza sałatka ever i dlatego zawsze do niej wracam. Pozdrawiam.
Maria Gorlik
21 lipca, 2018 o 10:34
Dziękuje, ale mnie to cieszy. Pozdrawiam serdecznie.
Gosia
12 września, 2018 o 21:54
Czy można zostawić na noc te ogórki w wodzie i włożyć do słoików na drugi dzień?
Maria Gorlik
12 września, 2018 o 21:56
Można, ale zrób to rano. Pozdrawiam
Gosia
12 września, 2018 o 22:02
Dziękuję za odpowiedź☺Zaraz z rana się za nie zabieram☺Mam nadzieję,że wyjdą…Uwielbiam takie sałatki
Maria Gorlik
12 września, 2018 o 22:10
Musi wyjść, jest pyszna. Dobrej nocy 🙂
Wiesława
12 sierpnia, 2019 o 13:26
Jest przepyszna!!! Dziękuję za przepis i szczerze polecam :)))
Maria Gorlik
12 sierpnia, 2019 o 16:34
Dziękuje, bardzo ale to bardzo mnie cieszy. Pozdrawiam