Ciągle szukam u znajomych i rodzinki ciekawych przepisów na sałatki. W zimie super jest zejść do piwnicy i wybrać sobie dowolny dodatek do obiadku. Ta sałatka jest super.
Warzywa umyć, cukinie i ogórki pokroić w cienkie plastry. Paprykę oczyścić z błonek i ziarenek, pokroić w małe paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchew oskrobać i pokroić w cienkie plasterki. Ząbki czosnku obrać i drobno posiekać. Natkę pietruszki posiekać i dodać do warzyw.
Zalewa – do garnka wlać ocet, dodać cukier i sól. Wszystko zagotować i gotować aż cukier się rozpuści. Ostudzić, ostudzoną zalewą zalać warzywa i dokładnie wymieszać.
Przykryć i zostawić na 5 godzin. Następnie włożyć warzywa do słoików i zalać warzywa powstałą zalewą. Do każdego słoika wlać po łyżce oliwy z oliwek. Zakręcić słoiki i gotować słoiki w dużym garnku 20 minut. Woda powinna sięgać do połowy wysokości słoików.
Polecam, smacznego.
Hipozubidea
27 lipca, 2017 o 21:35
Czy do tej zalewy nie jest potrzebna woda, a jak jest to ile tej wody na 2 szklanki octu? Jeżeli natomiast ta sałatka jest bez dodatku wody to musi z niej być sam kwas. Dla mnie część warzyw w occie ze sklepu jest bardzo kwaśne a co dopiero sałatka na samym occie bez znaczenia czy jest w nim cukier.
Maria Gorlik
28 lipca, 2017 o 22:04
Wody nie trzeba dolewać, ponieważ zalewając zalewą warzywa po kilku godzinach wytworzy się płyn. Pozdrawiam