Czasami pomidorki nie zdążą dojrzeć i to jest super propozycja na takie pomidorki.
Pomidory pokroić w plasterki, paprykę wydrążyć, pokroić w paseczki, cebulę obrać i pokroić w talarki. Wszystko wymieszać.
Przygotować zalewę, do garnka wlać wodę ocet i wszystkie składniki na zalewę, gotować 5 minut. Gorącą zalewę wylać na warzywa i zostawić na 3 godziny.
Nałożyć mieszankę warzyw do słoiczków i zalać powstałą zalewą, zakręcić. Gotować słoiki 10 minut od zagotowania się wody. Ja zawsze po zagotowaniu odwracam słoiki do góry dnem , aby być pewna że słoiki będą dobrze zamknięte.
Bardzo szybka do zrobienia i smaczna. Lubię jak moja piwnica robi się kolorowa i w zimie mam duży wybór.
Młgorzata
26 października, 2018 o 08:12
Pokrojone pomidory należy mocno posolić i odstawić na co najmniej 24 godziny ,następnie sok odlać i postępować wg.uznania.Ten sposób pozwala pozbyć się niebezpiecznej solaniny.Nikt o tym nie pisze a ja mam to w 100 letniej książce kucharskiej i zawsze tak robię.Pozdrawiam.
Maria Gorlik
26 października, 2018 o 10:01
Dziękuje za komentarz, muszę o tym poczytać . Pozdrawiam serdecznie.
Małgorzata
24 września, 2019 o 16:05
witam szukam przepisu na łagodna zalewę octową do przetworów z zielonych pomidorów z papryką , może zna pani proporcje? Kilka lat temu robiłam te przetwory,ale przepis mi gdzieś zginą .Z góry dziękuję moja imienniczko
Maria Gorlik
26 września, 2019 o 15:17
Można pobrać sobie przepis na zalewę i innych przepisów. Nawet z tych z ogórków. Trochę późno odpisuję, ale nie było mnie w domu. Pozdrawiam
zdzisława
5 września, 2022 o 15:47
P.Małgorzato bardzo cenna uwaga z tym zostawianiem na 24-36 godz. Nie wszyscy o tym wiedzą a to jest bardzo ważne aby uniknąć niezdrowych substancji .dziękuję za cenną uwagę
Małgorzata
26 października, 2018 o 08:17
Jak pozbywa się Pani solaniny z zielonych pomidorów?
Maria Gorlik
26 października, 2018 o 10:02
Już udzieliłam informacji . Dziekuje