Jest to moja propozycja na Walentynkową kolację. Zapach w domu cudny, smak super. Można je zrobić tylko z serami, jak ktoś woli 🙂
Zaczynamy od ciasta – na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek. Do dołka wlać ciepłą wodę, oliwę,płynny miód, sól. Wyrobić ciasto rękoma na gładką i sprężystą masę. Włożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 10 minut, ciasto musi odpocząć.
Znowu wyjąć ciasto na stolnicę i zagniatać 5 minut. Włożyć ciasto do miseczki, przykryć i odstawić na godzinę.
Thermomix – do naczynia miksującego wsypać mąkę, wlać ciepłą wodę,oliwę, płynny miód, sól, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał
– zostawić ciasto na 10 minut
– wyrabiać ciasto, naczynie zamknięte, czas 1,5 minuty, interwał
– zostawić na godzinę, żeby ciasto odpoczęło
Masa serowa – fetę ugnieść widelcem, mozzarellę porwać na drobne kawałki,ser cheddar potrzeć na tarce o dużych oczkach, listki bazylii porwać na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć cebulkę, aż lekko się zeszkli. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć aż woda z nich wyparuje. Zdjąć z patelni i przestudzić. Połączyć wszystkie składniki i lekko posypać świeżo mielonym pieprzem.
Ciasto rozwałkować podsypując mąką, bardzo delikatnie. Wyciąć okrągłe kółka, na każdym położyć dużą porcję masy. Złożyć na pół i dokładnie zlepić boki. Posmarować pierożki rozmąconym żółtkiem i posypać sezamem.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 30 minut. Podawać gorące z sałatą i pomidorkami.
To było cudowne danie polecam. Miłego Walentego 🙂
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.