Dostałam ten przepis od znajomej, jest z tym trochę roboty ale warto. Jest pyszny i wiemy że jemy prawdziwy schab.

Schab doprawić solą, pieprzem, posypujemy majerankiem. Z wszystkich stron posmarować majonezem.

schab na chleb

schab gotowany

Zostawić w lodówce na 12 godzin do lodówki. Potem włożyć schab do pończochy i zawiesić w zimne miejsce. Teraz to nie jest problem bo jest zimno. Powiesiłam go na haku na dworze

schab domowej roboty na chleb

Zostawić tak na co najmniej tydzień, czym dłużej tym lepiej. Ja miałam 8dni, wyciągnąć z pończochy. Lekko wytrzeć. Do dużego garnka wlać wodę, włożyć mięso, listki laurowe, 1/2 szklanki soli, ziele angielskie, vegetę( nie musi być) Zagotować, gotować 1/2 g na małym ogniu, musi  tylko lekko ” pyrkać”.

gotowany schab

Po tym czasie odstawić z ognia na pół godziny i potem odwrócić schab na drugą stronę. Znowu w ten sam sposób gotować kolejne pół godziny. Zostawić schab w wodzie do całkowitego ostygnięcia. Wyciągnąć z wywaru, osuszamy i jest gotowy.

domowy gotowany schab

Podajemy na chleb, albo z sosem tatarskim. Pycha