Pyszne danie, przepis mam od mojej znajomej angielki, pachniało tak ze zrobiłam się głodna . Dała mi posmakować , no i zaraz chciałam przepis. Danie ostre, jak ktoś nie lubi tak bardzo ostre można dodać jedną chilli.
Papryki i chilli umyć, oczyścić z nasion i błonek, papryki pokroić w większe kawałki, chilli drobno. Cebulę obrać i posiekać drobno. Pomidorki ponacinać u góry i sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki , zmiksować blenderem.
Wszystkie składniki włożyć do osobnych miseczek.
Schab pokroić 1 cm x 1 cm paski, doprawić solą, pieprzem cayenne, papryką słodką, solą, tabasco.
Thermomix – umyć pomidorki wrzucić do naczynia i zmiksować.. Czas 30 sek , obroty 8
Na patelni rozgrzać olej wrzuć pokrojone i doprawione mięso. Smażyć kilka minut ca chwilkę mieszając, zdjąć mięso z patelni. Na tej samej patelni obsmażać cebulkę aż lekko zmięknie. Następnie dodać papryki i chilli, smażyć mieszając aż lekko zmiękną.
Znowu zdjąć wszystko z patelni, dolać trochę oleju i wrzucić ryż. Smażyć, mieszając przez 1 minutę. Dodać warzywny wywar, i smażyć pod przykryciem 10 minut. Odkryć patelnię, wlać zmielone pomidory, dodać paprykę, chilli,posiekaną kolendrę, mięso i gotować 20 minut co chwilkę mieszając.
Nadmiar wody podczas smażenia wyparuje. a ryż napęcznieje. Na koniec dodać posiekaną kolendrą i gotowe. Jak nie lubicie smaku kolendry można zastąpić natką pietruszki. Gotowe, szybko i smacznie.
Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.