Taki schab będzie idealny na każdą okazję.

Schab umyć i osuszyć, przekroić na pół, ale nie do końca. Rozłożyć i wyciąć część mięsa ze środka schabu, odłożyć na bok.

schab z kurkami

Rozbić lekko schab i doprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką.

Nadzienie – mięso wycięte ze środka schabu zmielić razem z cebulą. Przyprawić dodać odcedzone z zalewy kurki. Kurki są zebrane przeze mnie i zaprawione. Dodać potarty ser. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić.

 kurkowe nadzienie do schabu

Tak przygotowane nadzienie, rozłożyć na schabie i zawinąć. Spiąć schab drewnianymi patyczkami. Ja musiałam zawinąć nitką, bo oczywiście zapomniałam kupić. 🙂

rolada ze schabu z serem

Obsmażyć schab na gorącej patelni z wszystkich stron , z boków też. Zapobiegnie to wypływaniu nadzienia i schab podczas pieczenia nie zgubi swoich soków. dzięki temu nie będzie suchy.

Rolada z kurkami i serem

Wyjąć roladę z patelni i włożyć do żaroodpornego naczynia, oczywiście po pięknym zarumienieniu. Na patelnię wlać zalewę z kurek i zagotować, sprawdzić smak i doprawić. Wylać wszystko z patelni na roladę i przykryć. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec około godziny. Kilka razy polewać pieczeń,sosem własnym pieczeni.  Pieczeń będzie soczysta i pyszna. Jeżeli sos będzie za rzadki , zagęścić mączką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody, zagotować sos. Pieczeń jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.

schab piecony

Smacznego