Dostałam ten przepis od mojej siostrzyczki, smak rewelacyjny. Moja radość jest wielka, wreszcie mam pyszny schab na chlebek, tutaj w Anglii to na wagę złota 🙂 Bardzo prosty w wykonaniu, tylko dwa dni coś trzeba z nim robić a potem to już tylko sobie wisi i trzeba czekać.

schab na chleb

Smak schabu jak wędzony, mniam 🙂 Będę już go robiła często.

Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odkroić błonki. Włożyć go do prostokątnego naczynia, wsypać cukier i mocno go wetrzeć w mięso, przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny.

schab wędzony

Po 24 godzinach wyciągnąć  wylać z miski całą wodę która się wytworzyła. Mięso i naczynie umyć w letniej wodzie, wysuszyć, następnie natrzeć mięso solą. Wstawić do lodówki na 24 godziny, oczywiście przykryć naczynie. Po tym czasie znowu zlewamy wodę, mięso opłukać i osuszyć.

Do miseczki wsypać majeranek, bazylię, chilli, słodką paprykę,pieprz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko wymieszać i wetrzeć w mięso.

domowa wędlina

Włożyć mięso do kolanówki pończochowej, tym razem mam w innym kolorze – kolor beżowy. To specjalnie dla Moniki 🙂 Ostatnio miałam w czarnej i wyglądało zbyt seksownie, ha ha

schab jak wędzony

Powiesić go w chłodnym miejscu i niech tak sobie wisi 7-14 dni, suszenie przebiega różnie, zależy od temperatury. Mój wisiał na dworze 12 dni w takim miejscu że ani ptaki ani koty nie mogły się do niego dostać. Czym dłużej będzie wisiał tym będzie bardziej wysuszony.

Pyszny schab na chleb

Ten schab podbił moje serce, mniam, a do tego miałam świeżo upieczony mój chlebek to już raj.