Schab w galarecie super smakuje z sosem tatarskim, chrzanowym. Zawsze jak mam jakąś ważną imprezę , schab musi być na moim stole.
Do garnka wlać wodę , włożyć schab. Schab musi być zakryty. Zagotować, zdjąć szumy. Zmniejszamy gaz, musi się lekko gotować. Dodać włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy , aż mięso będzie miękkie, około 30 minut. Ciężko tak dokładnie powiedzieć, trzeba sprawdzić odcinając kawałeczek .
Jak już mięso jest miękkie, pociąć w plastry i ułożyć na półmisku.
Przelać wywar przez sito wyłożone gazą. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, zostawić aż napęcznieje. Odmierzyć litr wywaru, ta ilość powinna wystarczyć na przykrycie schabu. Doprowadzić do wrzenia i zalewać napęczniałą żelatynę, dobrze wymieszać. Zalać schab wywarem i pozostawić do całkowitego zgęstnienia .
Jeżeli macie ochotę na klarowanie galarety, to proszę zobaczyć w przepisie „galantyna ze szczupaka” tam dokładnie to opisałam.
Anonim
16 grudnia, 2017 o 08:43
Super przepis ?? dziękuję
Maria Gorlik
16 grudnia, 2017 o 09:35
Cieszę się, życzę Wesołych Świąt
Anonim
16 grudnia, 2017 o 08:43
Super
Maria Gorlik
16 grudnia, 2017 o 09:35
Miło mi, życzę Wesołych Świąt.
Anonim
1 lutego, 2018 o 08:20
Dzięki bardzo łatwo a przede wszystkim smakuje
Maria Gorlik
1 lutego, 2018 o 08:21
Cieszę się bardzo że smakowało.Pozdrawiam serdecznie