Ze schabu można wyczarować różne cuda, dzisiaj sobie wymyśliłam taki obiadek. Mąż był zachwycony, udało mi się uzyskać bardzo dobry smak

schab w sosie

Schab wrzucić do miseczki doprawić solą, pieprzem dodać ostrą i słodką paprykę, kurkumę i płatki suszonej chilli, dodać pokruszoną kostkę rosołową. Chilli nie jest konieczna jeśli nie chcesz żeby sos był ostry. Zostawić tak mięso na 15 minut.

Schab w sosie paprykowym

Na patelni rozgrzać masło i smażyć pokrojony w paseczki por, smażyć tak długo, aż por będzie miękki i straci kolor surowizny, zdjąć z patelni. Dodać trochę masła i wrzucić kawałki schabu, obsypać mąką i smażyć aż schab zmieni lekko kolor. Dodać usmażone pory, pokrojoną bez nasionek paprykę, wlać wodę, zmniejszyć ogień i smażyć tak długo aż mięso będzie miękkie. Czasami podczas pieczenia trzeba dolać wody. Doprawić do smaku w razie potrzeby.

schab na ostro

Jak już mięsko jest miękkie dodać pokrojoną drobno mozzarellę, chwilę podgrzewać, aż mozzarella się rozpuści wtedy i wlać śmietanę lub jogurt grecki, wymieszać i gotowe. Bardzo, bardzo dobre danie, podawać z ryżem lub makaronem.

schab z mozzarellą

Smacznego, mniam