Ze schabu można wyczarować różne cuda, dzisiaj sobie wymyśliłam taki obiadek. Mąż był zachwycony, udało mi się uzyskać bardzo dobry smak
Schab wrzucić do miseczki doprawić solą, pieprzem dodać ostrą i słodką paprykę, kurkumę i płatki suszonej chilli, dodać pokruszoną kostkę rosołową. Chilli nie jest konieczna jeśli nie chcesz żeby sos był ostry. Zostawić tak mięso na 15 minut.
Na patelni rozgrzać masło i smażyć pokrojony w paseczki por, smażyć tak długo, aż por będzie miękki i straci kolor surowizny, zdjąć z patelni. Dodać trochę masła i wrzucić kawałki schabu, obsypać mąką i smażyć aż schab zmieni lekko kolor. Dodać usmażone pory, pokrojoną bez nasionek paprykę, wlać wodę, zmniejszyć ogień i smażyć tak długo aż mięso będzie miękkie. Czasami podczas pieczenia trzeba dolać wody. Doprawić do smaku w razie potrzeby.
Jak już mięsko jest miękkie dodać pokrojoną drobno mozzarellę, chwilę podgrzewać, aż mozzarella się rozpuści wtedy i wlać śmietanę lub jogurt grecki, wymieszać i gotowe. Bardzo, bardzo dobre danie, podawać z ryżem lub makaronem.
Smacznego, mniam
Przemek
7 marca, 2015 o 20:12
Wyszło pyyyyyycha!!!! Dzięki za inspirację ;D Mam obiad niespodziankę na jutro!
kuchcik8
7 marca, 2015 o 20:14
Bardzo się cieszę, taki komentarz dodaje mi skrzydeł. Cieszę się że mogę pomóc i umilić życie 🙂
AnetA
5 stycznia, 2016 o 00:51
MAM PYTANIE JAKI SER ?BO MAMY DWA RODZAJE MOZZARELLI. BIAŁA I ŻÓŁTA DO ZAPIEKANEK itp.
kuchcik8
5 stycznia, 2016 o 00:57
To już zależy od Ciebie, myślę że każda będzie dobra. Ja częściej używałam białą mozzarellę, ale pyszna jest też ziołowa. Pozdrawiam.
D.
28 sierpnia, 2017 o 12:49
Przepyszny sosik, palce lizać ? ja podałam z kaszą jaglaną ? POLECAM GORĄCO
Maria Gorlik
28 sierpnia, 2017 o 13:04
Cudnie, cieszę się ogromnie. Pozdrawiam serdecznie
Jurek
15 sierpnia, 2018 o 17:35
Ile wody? Ile mąki? Jaka mąka?
Maria Gorlik
15 sierpnia, 2018 o 19:37
Mąka pszenna, a co ilości to musisz sam wyczuć. Trochę do zagęszczenia pewnie łyżka powinna być dobrze. Rozmieszać mąkę w małej ilości wody i wlać do gotującego się sosu. Nigdy nie piszę dokładnie ile mąki, ponieważ podczas gotowania woda wyparuje. Nie wiem ile dolewacie i jak mocno gotujecie, więc ciężko to określić. Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia.
Ela
15 czerwca, 2020 o 15:57
Masz komentarze od 2015 🙂 no to mamy 2020 a ispiracja nadal krąży!! Dziekuje mega pycha:)
Maria Gorlik
15 czerwca, 2020 o 19:43
Cieszę się że smakowało i że mnie znalazłaś 🙂 Z tymi komentarzami jest różnie, nie każdy lubi komentować. Często słyszę że pycha i na tym koniec, nawet wśród znajomych. Pozdrawiam serdecznie
Anonim
2 lipca, 2020 o 16:23
A chciałam znowu zrobić klasycznego schabowego, ale to wygląda tak pyyysznie. Biegnę pichcic. Dziękuję za przepis 🙂
Maria Gorlik
2 lipca, 2020 o 22:40
Życzę smacznego. Pozdrawiam
pawel
4 sierpnia, 2020 o 12:18
mozna to zrobić bez pora? bez chili i ze zwykłą papryką zamiast papryczi peperoni ? wygląda świetnie 🙂
Maria Gorlik
7 sierpnia, 2020 o 18:53
Bez chili można, a co do papryki to oczywiście można dodać zwykłą. Pozdrawiam
Paweł
4 sierpnia, 2020 o 15:07
mozna zrobic bez pora?
Maria Gorlik
7 sierpnia, 2020 o 18:52
Można, ale por dodaje fajny smaczek. Pozdrawiam
Marta
12 stycznia, 2021 o 16:07
Super przepis, szukałam czegoś nowego, bo schab pieczony już nam się znudził. Zrobiłam opcję ze zwykłą papryką ze względu na 5 latka w domu. Obiad bardzo wszystkim smakował. Szczerze polecam !
Ewelina
28 kwietnia, 2021 o 14:07
Czy konieczna jest mozzarella? Można ją zastąpić innym serem ?
Maria Gorlik
30 kwietnia, 2021 o 06:32
Witam, myślę że można. Tylko dodaj taki co się ładnie rozpuści. Pozdrawiam serdecznie.
Piotr
22 sierpnia, 2022 o 21:54
Właśnie zabrałem się za gotowanie. Zapowiada się pysznie 🙂
Maria Gorlik
23 sierpnia, 2022 o 06:01
Dziękuje i życzę smacznego