Bardzo lubię takie dania, uwielbiam połączenie mięska, sera i śmietany.

Schab

Schab oczyścić z błonek, pokroić w plastry o grubości 7-8 mm. lekko rozbić. Doprawić solą i czarnym pieprzem. Na patelnię dodać masło, roztopić. Por dokładnie umyć i pokroić w cienkie paseczki. Wrzucić por na patelnię i smażyć aż lekko zmięknie. Następnie dodać umyte i pokrojone w paski boczniaki. Osolić do smaku. smażyć aż grzyby lekko zmiękną. Dodać gałkę muszkatołową, wymieszać. Zdjąć wszystko z patelni i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia.

Na tej samej patelni obsmażyć schab, po minucie z każdej strony. Gdyby patelnia była za sucha dodać trochę masła. podsmażony schab rozłożyć w żaroodpornym naczyniu.

Ser i śmietanę, odrobinę soli i pieprzu wymieszać dokładnie i wylać n patelnię. Podgrzać i wylać na mięso.

Pieczenie – piekarnik rozgrzać do 180 C i piec 35 minut. Naczynie musi być przykryte.

To danie jest idealne na imprezy lub na obiad podane z ziemniaki lub makaronem.

Smacznego.