To danie najlepiej podać z ryżem, kopytkami lub makaronem. Idealne danie na imprezy, łatwo się go serwuje i pysznie smakuje. Jeżeli macie czas to fajnie jest go przygotować kilka godzin wcześniej. Przygotować wszystko, ale nie piec. Będzie wtedy jeszcze bardziej kruchy.
Schab pokroić w plasterki o grubości 1 cm, następnie lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem ziołowym, papryką słodką, ostrą i kurkumą.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć płaty mięsa z dwóch stron na złoty kolor, natychmiast zdjąć z patelni. Obsmażone mięso rozłożyć w żaroodpornym naczyniu.
Na patelnię dodać masło i roztopić. Wrzucić pokrojoną w piórka cebulkę i smażyć aż straci kolor surowizny. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki, jeśli są małe dodać całe. Smażyć razem z cebulką chwilkę. dodać pokruszoną kostkę warzywną. Doprawić wszystko solą i pieprzem. Wlać śmietanę, dodać koperek i wymieszać.
Zlać wszystko z patelni na mięsko. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut.
Smacznego.
Roman
18 kwietnia, 2024 o 13:32
Wyszło bardzo smaczne .Robiłem przepis razy dwa na brytfance od piekarnika
Roman
18 kwietnia, 2024 o 13:34
Wyszło bardzo dobre.Robilem razy 2 na brytfance od piekarnika
Maria Gorlik
24 kwietnia, 2024 o 19:14
Super bardzo się cieszę. Pozdrawiam