Przepyszny serniczek, delikatny jak gąbeczka, nic nie udziwniony. Tradycyjny pyszny sernik? Jestem teraz w podróży i czekam na prom w Dover. Pozdrawiam
Sernik jest naprawdę pyszny.
Ciasto – ugotować oskrobane i drobno pokrojone ziemniaki. Jak już będą miękkie odcedzić, lekko przestudzić i zmielić przez maszynkę razem z serem. Ser powinien być trzykrotnie zmielony, musi być gładki.
Masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym utrzeć na gładką masę, dodawać po jednym żółtku, nie przerywając mieszania. Powoli dodawać masę serową i cały czas mieszać. Proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy, wymieszać.
Rodzynki zalać wrzącą wodą, zostawić na 5 minut, odcedzić , dodać do masy.
Ubić białka na sztywną pianę i powoli dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać, ale już łyżką.
Pieczenie – blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 160 C i piec godzinę i 15 minut. Sernik musi lekko nabrać rumieńców, lekko popękać z góry i lekko odstawać od boków. Wszystko lekko?
Po upieczeniu zostawić blaszkę na 10 minut jeszcze w piekarniku, ale drzwiczki już muszą być otwarte, a piekarnik wyłączony. Potem zostawić sernik w blaszce, aż całkowicie ostygnie. Sernik jest bardzo delikatny i pyszny.
Sernik obsypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.