Bardzo pyszny serniczek, znalazłam ten przepis w starej gazetce z przepisami małokalorycznymi. Jest to sernik dla osób które muszą ograniczać słodkie, a uwielbiają słodkości. Jeśli ktoś nie musi uważać na kalorie to można do masy serowej dodać dwie łyżki cukru pudru 🙂

sernik

Forma okrągła o średnicy 20 cm.

Spód ciasta – zbożowe ciasteczka pokruszyć,dodać zmielone migdały, wlać do ciastek roztopione masło i sos klonowy. Dokładnie wymieszać, wyłożyć masę do formy w której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Masę lekko przydusić, piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

sernik bez cukru

Masa serowa – Do dużej miski wrzucić obrane banany, zmiksować za pomocą blendera na papkę. Dodać ser ricotta, jogurt, roztrzepane lekko jajka, zmielone migdały, esencję waniliową, syrop klonowy. Dokładnie wszystko wymieszać, musi powstać gładka masa. Wylać masę serową na podpieczony spód. Obsypać jagodami.

Nagrzać piekarnik  do 240 C i piec sernik w tej temperaturze  przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 110 C i piec jeszcze  30-35 minut. Ciasto po naduszeniu musi mieć konsystencję gąbki i sprężynować. Zostawić w formie do całkowitego ostudzenia, następnie wstawić do lodówki. Najlepiej jeść na drugi dzień. Obsypać dodatkowo świeżymi jagodami.

jagodowy sernik

Ciasto jest naprawdę pyszne. Smacznego