Bardzo delikatny serniczek. Smacznego Przepis na  wykonanie w thermomix na dole

sernik

Przygotowanie masy z ciastek – ciastka wrzucić do blendera i zmiksować lub dokładnie pokruszyć bardzo mocno. Masło rozpuścić i dodać do ciastek, wymieszać. Masę z ciastek wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie przydusić. Wstawić do lodówki na godzinę.

sernik

Przygotowanie masy serowej – kremówkę ubić na sztywno. Odstawić na później. Za pomocą miksera zmiksować serki mascarpone razem z mleczkiem skondensowanym. Mieszać na średnich obrotach około 5 minut.

Sparzyć dwie limonki, osuszyć i zetrzeć skórkę.  następnie wycisnąć sok z limonek, musimy uzyskać 1/2 szklanki. Podczas ubijania powoli wlewać sok z limonek, esencję waniliową. Dodać skórkę z limonek.

sernik

Do masy twarogowej dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Całą masę wylać na przygotowany spód ciasta.

Przykryć ciasto szczelnie i wstawić do lodówki na najmniej 4 godziny. Najlepiej na całą noc.

Górę ciasta udekorować w dowolny sposób.

sernik

Wykonanie sernika w thermomix

Masa z ciastek

  • pokruszone ciastka wrzucić do naczynia miksującego, zmiksować obroty 6, czas 50 sekund
  • wlać roztopione masło, wymieszać, obroty 5, czas 10 sekund
  • formę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć masę z ciastek. Przydusić i wstawić do lodówki na godzinę

Masa serowa

  • nałożyć motylek, wlać śmietanę, obroty 3,5, czas 30 sekund do 1 minuty, ale radzę nie zamykać otworu na miarkę i kontrolować stan ubijania
  • wyjąć śmietanę do miseczki
  • do naczynia miksującego dodać serki mascarpone, mleko skondensowane, ubijać obroty 3, czas 5 minut
  • wycisnąć sok z limonek, 1/2 szklanki, wyparzyć dwie limonki i zetrzeć z nich skórkę
  • nadal ubijać obroty 3 i powoli wlewać sok z limonek, esencję waniliową. Na koniec dodać skórę z limonek
  • dodać ubitą śmietanę, wymieszać obroty 2, czas 10 sekund
  • wlać masę serową na przygotowaną masę z ciastek
  • przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej jednak na całą noc.