Bardzo delikatny serniczek. Smacznego Przepis na wykonanie w thermomix na dole
Przygotowanie masy z ciastek – ciastka wrzucić do blendera i zmiksować lub dokładnie pokruszyć bardzo mocno. Masło rozpuścić i dodać do ciastek, wymieszać. Masę z ciastek wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie przydusić. Wstawić do lodówki na godzinę.
Przygotowanie masy serowej – kremówkę ubić na sztywno. Odstawić na później. Za pomocą miksera zmiksować serki mascarpone razem z mleczkiem skondensowanym. Mieszać na średnich obrotach około 5 minut.
Sparzyć dwie limonki, osuszyć i zetrzeć skórkę. następnie wycisnąć sok z limonek, musimy uzyskać 1/2 szklanki. Podczas ubijania powoli wlewać sok z limonek, esencję waniliową. Dodać skórkę z limonek.
Do masy twarogowej dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Całą masę wylać na przygotowany spód ciasta.
Przykryć ciasto szczelnie i wstawić do lodówki na najmniej 4 godziny. Najlepiej na całą noc.
Górę ciasta udekorować w dowolny sposób.
Wykonanie sernika w thermomix
Masa z ciastek
- pokruszone ciastka wrzucić do naczynia miksującego, zmiksować obroty 6, czas 50 sekund
- wlać roztopione masło, wymieszać, obroty 5, czas 10 sekund
- formę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć masę z ciastek. Przydusić i wstawić do lodówki na godzinę
Masa serowa
- nałożyć motylek, wlać śmietanę, obroty 3,5, czas 30 sekund do 1 minuty, ale radzę nie zamykać otworu na miarkę i kontrolować stan ubijania
- wyjąć śmietanę do miseczki
- do naczynia miksującego dodać serki mascarpone, mleko skondensowane, ubijać obroty 3, czas 5 minut
- wycisnąć sok z limonek, 1/2 szklanki, wyparzyć dwie limonki i zetrzeć z nich skórkę
- nadal ubijać obroty 3 i powoli wlewać sok z limonek, esencję waniliową. Na koniec dodać skórę z limonek
- dodać ubitą śmietanę, wymieszać obroty 2, czas 10 sekund
- wlać masę serową na przygotowaną masę z ciastek
- przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej jednak na całą noc.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.