Przepyszny delikatny serniczek. Można go zrobić na biszkoptach lub samodzielnie upiec biszkopt.

Ja mam tym razem na biszkopcie, ponieważ nie dostałam w sklepie biszkoptów. To zależy od Was czy zrobicie układając biszkopty na dnie formy czy upieczecie cienki biszkopt. Forma o wymiarach 20 x 25 cm, wyłożyć papierem do pieczenia zarówno dno jak i boki.

Sernik

Biszkopt – białka ubić na sztywną pianę, powili wsypywać cukier nie przerywając mieszania. Dodać po jednym żółtku podczas mieszania. Mąki, proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli dodać do masy . Wymieszać już delikatnie. Ciasto wylać do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 15 minut. Jak będzie jeszcze biały to trochę przedłużyć czas pieczenia.

sernik

Biszkopt thermomix – nałożyć motylek, dodać białka, ubijać 2,5 minuty, obroty 3

–  ubijając obroty 3, powoli wsypywać cukier, następnie dodać po jednym żółtka

– mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wsypać do jajek, miksować 10 sek, obroty 2

– wylać ciasto do formy, piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 15 minut. Jak ciasto ciągle będzie białe i nie przepieczone, trochę przedłużyć czas pieczenia.

Sernik bez pieczenia

Przygotowanie galaretek – dwie galaretki agrestowe rozmieszać w 500 ml wrzącej wody i odstawić do lekkiego zagęszczenia. Zaledwie ma zacząć tężeć.

Galaretkę malinową rozmieszać w 450 ml wrzącej wody i odstawić do stężenia, ale znowu nie do końca.

Masa serowa – Serek waniliowy wymieszać z cukrem, wlać tężejące galaretki agrestowe i dokładnie wymieszać.

Do garnuszka wlać mleko, wsypać śnieżki i ubijać, aż staną się bardzo gęste. Następnie dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Wylać masę na biszkopty lub biszkopt. Obsypać owocami.

Wstawić do lodówki. Ostatnią galaretkę ( malinową ), musi być prawie gęsta zmiksować. Piankę z galaretki wylać na masę serową. Wstawić do lodówki, obowiązkowo przykryć, takie ciasto lubi wchłaniać zapach z lodówki.

Puszysty sernik

Thermomix masa serowa

-przygotować galaretki, dwie galaretki agrestowe rozmieszać w 500 ml wrzącej wody. Odstawić do stężenia, ale nie całkowicie

-przygotować galaretkę malinową, rozrobić w 450 ml wrzącej wody. odstawić do stężenia, ale nie całkowicie

– nałożyć motylek, do naczynia wlać mleko i dodać śnieżki, ubijać 3 minuty, obroty 3,5. Wyjąć z naczynia i przełożyć do miski

– do naczynia kiksującego dodać serek i cukier, wymieszać 30 sek, obroty 4

-wlać powoli tężejące galaretki agrestowe podczas mieszania, obroty 4

– nałożyć motylek, dodać ubite śnieżki, wymieszać czas 20 sek, obroty 2, gdy by nie było dokładnie rozmieszane wymieszaj za pomocą kopystki.

-reszta jak wyżej.

Ciasto jest pycha, polecam.