Bardzo polecam to ciasto, wygląda pięknie i smakuje również pysznie.

sernik

Masa biała – galaretkę zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać. Ostudzić . Twaróg z cukrem i bananami i zimną galaretką zmiksować na gładką masę. Żelatynę wsypać do szklanki i zalać odrobiną zimnej wody. Tylko tyle żeby żelatyna mogła napęcznieć, następnie wlać odrobinę wrzątku i wymieszać. Przestudzić i wlać do masy serowej, ciągle mieszając.

sernik

Pierwszy sposób kształtowania ciasta –  biszkopty rozłożyć na dnie okrągłej formy i wlać masę białą.

Drugi sposób kształtowania ciasta – masę białą do miseczki i wstawić do lodówki do całkowitego zagęszczenia. następnie delikatnie podważyć nożem boki masy serowej i wyłożyć do formy wyłożonej biszkoptami. Masę białą położyć na środku formy.  Wstawić do lodówki, tak długo aż całkowicie zgęstnieje. Wtedy dopiero można się zabrać za warstwę owocową.

Wybierzcie sobie sposób który Wam najłatwiej i najlepiej odpowiada.

sernik

Warstwa owocowa – galaretkę czerwoną zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać. ostudzić. Owoce zmiksować najlepiej jak idzie, a następnie przetrzeć przez sitko. Pestki od owoców wyrzucić. Powinniście  uzyskać z tej porcji owoców około 1 szklanki czystego przecieru z porzeczek. Twaróg, cukier, przecier z porzeczek, zimną galaretkę zmiksować na gładką masę. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, musi napęcznieć. Następnie zalać odrobiną wrzątku, wymieszać i ostudzić. Podczas mieszania wlewać schłodzoną żelatynę do masy serowej. Dokładnie wymieszać. Wlać masę owocową do formy, naokoło białej masy. Wstawić do lodówki. Jak już masa będzie zaczynała gęstnieć obłożyć dowolnymi owocami.

Ostatnią galaretkę zalać wrzącą wodą i odstawić do stężenia, ale nie całkowitego. Gęstniejącą galaretkę wylać na ciasto. Ponownie wstawić do lodówki.

Ciasto super, delikatnie słodkie. Polecam