Bardzo lubię takie serniczki, niezbyt słodki, delikatny w smaku. Pyszny
Jest to przepis z ugotowanymi jajkami 🙂 Najpierw ugotować jajka na twardo, ostudzić i obrać z łupinek. Do placka potrzebne są tylko żółtka, oddzielić żółtka od białek i wrzuć do miseczki tylko żółtka. Białka zostawiłam i zrobiłam pastę jajeczną.
Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia, jeżeli chcecie możecie położyć na dno biszkopty lub herbatniki. Ja upiekłam biszkopt z połowy porcji. Przepis jest na mojej stronie. Biszkopt mojej mamuśki, zawsze wychodzi . Biszkopt musi ostygnąć.
Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w pół litra wrzącej wody, dokładnie wymieszać i zostawić do przestudzenia i lekkiego zagęszczenia ( nie dopuścić do całkowitego zgęstnienia.
Masło utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym na puch i potem dodać po posiekane widelcem żółtka. Dodać twaróg, partiami cały czas mieszając. Jak galaretka zacznie tężeć powoli wlać ją do masy serowej cały czas mieszając. Wylać masę na biszkopt lub ciastka. masa musi już zacząć gęstnieć. Wlewając zbyt rzadką wsiąknie w biszkopt.
Na masę serową położyć mandarynki i wstawić do lodówki. W tym czasie jak ciasto tężeje w lodówce rozpuścić trzecią galaretkę w 1/2 litra wrzącej wody i zostawić aż prawie stężeje. Wylać tężejącą galaretkę na mandarynki i zostawić ponownie w lodówce.
Jeżeli ktoś lubi bardziej słodki można dodać o 1/4 szklanki cukru więcej do ciasta 🙂
Zostawić w lodówce aż galaretka u góry całkowicie zgęstnieje. Jest pyszny, polecam
gin
29 września, 2014 o 02:07
Te gotowane żółtka mnie zaintrygowały 🙂
kuchcik8
29 września, 2014 o 08:05
No wiem dziwne, ale tak ma być, dostałam wiele lat temu ten przepis od mojej szwagierki, bardzo go lubimy. Pozdrawiam