Sernik jest bardzo delikatny i puszysty. Ten sernik to mój ulubiony i nic trudnego do zrobienia.
Ciasto kruche – zagnieść wszystkie składniki kruchego ciasto tak, żeby się ze sobą połączyły i wyłożyć nim blaszkę. Oczywiście blaszka musi być wyłożona papierem do pieczenia. Serniki lubią nasiąkać blachą, więc wyłożenie papierem jest konieczne.
Masa serowa – żółtka, szklankę cukru pudru i cukier waniliowy ubić na puch, dodawać stopniowo po łyżce twarogu, mleko w proszku, kartoflankę zmieszaną z proszkiem budyniowym. ( tak dla jasności – do szklanki wsypać proszek budyniowy z dwóch paczek budyniu i dosypać kartoflanki do uzyskania 3/4 szklanki )
Kremówkę ubić i dodać do masy.
Białka ubić na sztywną pianę ze szklanką cukru i powoli dodawać do ciasta i lekko wymieszać.
Ciasto wylać na ciasto kruche, musi być duża blaszka , ponieważ jest to duża porcja. Jeżeli wybierzesz formę okrągłą to radzę zrobić z połowy porcji.
Pieczenie – piec w nagrzanym piekarniku do 120C , 3 godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia.
Pyszny sernik, uwielbiam go, jest godny polecenia.
gin
26 grudnia, 2013 o 23:35
Wygląda wspaniale, tak delikatnie 🙂
Małgosia
8 stycznia, 2014 o 23:18
NIE TYLKO WYGLĄDA , ALE I TAK SMAKUJE!!
JEST BAAARDZO DELIKATNY I PYSZNY, OSTATNIO JAK MAMY OCHOTĘ NA SERNIK TO TYLKO TEN !!!! REWELACJA PRZEPIS , POLECAM!!!
sylwia
1 września, 2015 o 21:56
moge wiedziec na jaki rozmiar blachy jest ten sernik? dziekuje
kuchcik8
1 września, 2015 o 22:13
Blaszka powinna bć 25×35′ może troszkę większa. Dokładnie nie pamiętam. Teraz już wiem ze muszę podawać wielkość blaszki. Dużo osób się o to pyta. Pozdrawiam
Małgorzata
22 grudnia, 2017 o 00:02
A grzanie piekarnika góra-dół czy twrmoobieg?
Maria Gorlik
22 grudnia, 2017 o 07:00
Piekarnik ustaw proszę na góra i dół. Pozdrawiam serdecznie. Wesołych Świat.
Ludka
1 kwietnia, 2018 o 01:52
Sernik wyszedł wspaniały. W ogóle pierwszy raz piekłam sernik i pięknie się udał. Tylko miałam trochę za małą formę, ale się zmieścił. Polecam wszystkim ten przepis.
Maria Gorlik
1 kwietnia, 2018 o 09:43
Super, cieszę się bardzo. Życzę Wesołych Świat
Lidia
16 marca, 2019 o 14:22
Ale aż 3 godziny piec??? w niskiej temperaturze 120 stopni????
Maria Gorlik
16 marca, 2019 o 20:30
Tak tak musi być. Pozdrawiam