Sernik jest bardzo delikatny i puszysty. Ten sernik to mój ulubiony i nic trudnego do zrobienia.

Ciasto kruche – zagnieść wszystkie składniki  kruchego ciasto tak, żeby się ze sobą połączyły i wyłożyć nim blaszkę. Oczywiście blaszka musi być wyłożona papierem do pieczenia. Serniki lubią nasiąkać blachą, więc wyłożenie papierem jest konieczne.

puchatek sernik

Masa serowa – żółtka, szklankę cukieru puderu i cukier waniliowy ubić na puch, dodawać stopniowo po łyżce twarogu, mleko w proszku, kartoflankę zmieszaną z proszkiem budyniowym. ( tak dla jasności – do szklanki wsypać proszek budyniowy z dwóch paczek budyniu i dosypać kartoflanki do uzyskania 3/4 szklanki )

 

Kremówkę ubić i dodać do masy.

sernik delikatny i puszysty

Białka ubić na sztywną pianę ze szklanką cukru i powoli dodawać do ciasta i lekko wymieszać.

Ciasto  wylać na ciasto kruche, musi być duża blaszka , ponieważ jest to duża porcja. Jeżeli wybierzesz formę okrągłą to radzę zrobić z połowy porcji.

Pieczenie – piec w nagrzanym piekarniku do 120C , 3 godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia.

sernik z śmietaną

Pyszny sernik, uwielbiam go, jest godny polecenia.

Sernik puchatek