Sernik jak puszek, pyszny i delikatny. Polecam.
Wykonanie – żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puch. Następnie dodawać po łyżce twarożku. Dokładnie wymieszać. Do masy dodać proszek budyniowy, wlewać olej i mleko. Cały czas ucierać lub mieszać robotem kuchennym. Na koniec wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać, nie może być grudek. masa jest rzadka, ale tak ma być. Ubić białka na sztywną pianę i wmieszać w masę serową, robić to bardzo delikatnie.
Pieczenie – blaszkę o wymiarach 30 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki też. Blaszka musi być z wysokimi bokami około 5 cm. Na dnie rozłożyć biszkopty lub herbatniki i wlać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 C , góra i dół. Blaszkę z ciastem włożyć w drugą blaszkę do której wlać wodę. Dzięki temu sernik będzie jeszcze lepszy. Piec 60 minut.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki piekarnika, po 15 minutach otworzyć całkowicie piekarnik i wyjąć blaszkę z wodą. Sernik nadal zostawić w piekarniku do całkowitego ostudzenia.
Sernik jest pyszny i długo świeży, polecam.
Wykonanie w thermomix
- nałożyć motylek, ubić białka. czas 4 minuty, obroty 3,5 . Wyjąć białka i odłożyć na bok
- nałożyć motylek, dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy, ubijać 3 minuty, obroty 3,5
- zdjąć motylek, dodać twarożek, mleko, olej, wymieszać , czas 2 minuty, obroty 5. Zdjąć ciasto z boków naczynia
- dodać mleko w proszku, wymieszać obroty 5, czas 1 minuta
- reszta jak wyżej
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.