Jadłam go u mojej siostry na urodzinach. Smakował wybornie. Bardzo delikatny i puszysty. Cudowny.
Wykonanie ciasta kruchego – wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagnieść. Uformować kulę i włożyć do zamrażarki na 15 minut. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na dnie ciasto kruche. Ponakłuwać widelcem. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciasto kruche 15. Powinno się lekko zarumienić.
Wykonanie masy serowej – twaróg trzykrotnie zmielić przez maszynkę bub dokładnie w malakserze. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie dodać żółtku. Dokładnie wymieszać. Teraz już mieszać twaróg i pozostałe składniki. Im lepiej wymieszane tym sernik będzie bardziej puszysty.
Białka ubić ( dodać białka z ciasta kruchego również )na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Wymieszać już bardzo delikatnie. Jeśli lubicie z rodzynkami to dodać je razem z białkami.
Wylać masę serową na podpieczone kruche ciasto.
Pieczenie – zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160 C i piec 55-60 minut.
Wykonanie w thermomix – ciasto kruche
- wrzucić wszystkie składniki na ciasto kruche, czas 30 sek, obroty 5, włożyć kopystkę
- wyjąć, uformować kulę, włożyć na 15 minut do zamrażarki
- pieczenie jak wyżej
Wykonanie w thermomix – masa serowa
- białka z czterech jajek ( dwa białka z ciasta kruchego )ubić, nałożyć motylek, ubijać 3 minuty, obroty 3,5. Jeśli nie będą ubite to przedłużyć czas ubijania.
- wszystkie składniki na masę serową włożyć do naczynia miksującego, czas 1 minuta, obroty 4
- zdjąć masę z boków naczynia i zmiksować ponownie, 10 sekund, obroty 5
- dodać rodzynki, wymieszać już tylko kopystką
- pieczenie jak wyżej
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.