Bardzo dziękuję babuniu za przepis. Jest to najzwyklejszy przepis na tradycyjny sernik, taki jak się robiło dawno, dawno temu. Sernik jest pyszny. Można go zrobić bez biszkoptów, tylko wylać masę serową do formy wyłożonej papierem. Tradycyjny przepis powinien być bez spodu. Ja zrobiłam z biszkoptami bo się obawiałam, ale niepotrzebnie 🙂

sernik

Wykonanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie dalej ucierać i dodawać po jednym żółtku. Teraz kolej na twaróg, dodawać go po kilka łyżek. Za każdym razem dokładnie wymieszać. Rodzynki zalać wrzącą wodą i zostawić na 5 minut. Następnie dokładnie odcedzić. Wsypać bułkę tartą i wymieszać. Dodać je do masy serowej.  Ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Wymieszać już bardzo delikatnie.sernik

 

Pieczenie – blaszkę o wymiarach 25×35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto lub położyć biszkopty na dno. Następnie wlać ciasto. Nagrzać piekarnik do 170 C i piec 60 minut.

Po upieczeniu otworzyć piekarnik, wyłączyć i zostawić blaszkę do momentu aż piekarnik będzie całkowicie zimny.

Sernik polukrować i gotowe.

Dziękuję babuniu za przepis.