Polecam, wyszły super. Można zrobić z innymi owocami, takimi jak lubicie.
Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu, ostudzić. Ananasy pokroić w drobną kostkę.
Przygotowanie ciasta – podgrzać mleko, dodać cukier, cukier waniliowy i masło. Delikatnie podgrzewać mieszając. Masło musi się rozpuścić. Odstawić do przestudzenia. Mleko powinno być ciepłe ale nie gorące. Dodać do mleka pokruszone drożdże, wymieszać. Teraz już kolej na mąkę i jajko, sól. Dokładnie zagnieść jak każde drożdżowe ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Jak ciasto podwoi swoją objętość można je rozwałkować. Uformować ciasto na kształt prostokąta. Na górze rozłożyć budyń i ananasy. Zawijać od szerszego boku do środka. Następnie pociąć na 3 cm kawałki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć drożdżówki.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 15-20 minut. Jak już ostygną polać lukrem.
Wykonanie w thermomix
- do naczynia miksującego wlać mleko, masło, dodać cukier i cukier waniliowy, podgrzewać 37, czas 3 minuty, obroty 2
- poczekać aż mleko przestygnie, następnie dodać pokruszone drożdże, wymieszać obroty 3, czas 6 sekund
- dodać mąkę, sól, jajko, wyrobić ciasto. Interwał, czas 3 minuty
- zostawić do wyrośnięcia
- reszta jak wyżej
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.