Idealne bułeczki na karnawał, można zrobić mniejsze to będzie ich więcej i będą bardziej podzielne :). Dużych bułeczek wyszło 9 sztuk.

słodkie bułeczki

Przygotowanie masy budyniowej – żółtka utrzeć z cukrem i olejkiem waniliowym na puch. Dodać mąkę i wymieszać. Mleko zagotować i powoli wlewać do masy, ciągle mieszać. Całą masę wlać do garnuszka i zagotować, mieszając cały czas. Masa powinna zgęstnieć. Odstawić do ostudzenia. Można zrobić budyń z baczki, ale to nie to samo 🙂

Ciasto drożdżowe – drożdże  pokruszyć, obsypać  mąką ( mąkę wziąć z odważonej mąki do ciasta), solą,łyżeczką cukru, letnim mlekiem. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

bułeczki z budyniem

Ciasto drożdżowe – do miski dodać mąkę i zrobić dołek. Do dołek wlać wodę, wyrośnięte drożdże, jajko,olej,cukier, cukier waniliowy. Za pomocą rąk lub robota kuchennego z końcówką do ciast gęstych wyrobić gładkie sprężyste ciasto. Włożyć ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

Thermomix ciasto – do naczynia miksującego dodać pokruszone drożdże, letnie mleko, sól, cukier, mąkę, wymieszać temp 37 C, obroty 1, czas 2 minuty, zostawić na chwilkę do wyrośnięcia

Do drożdży dodać resztę mąki, cukier, cukier waniliowy,olej, letnią wodę,jajko, wyrobić ciasto czas 3 min uty, naczynie zamknięte, interwał. Wyjąć wyrobione ciasto z naczynia i włożyć do lekko natłuszczonej miski. Przykryć miskę folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość.

bułeczki

Wykonanie –  ja zrobiłam duże podłużne słodkie bułeczki, ale można zrobić mniejsze będzie wtedy ich więcej i bardziej podzielne. Za pomocą dłoni pobrać porcję ciasta, spłaszczyć i położyć budyń. Zawinąć i położyć stroną sklejenia jako spód bułeczki. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 25-30, jeśli zrobicie małe to 15-20 minut. Bułeczki muszą wyrosnąć i nabrać lekko złotego koloru.

Ostudzić na raszkach, zimne polać lukrem.

Smacznego.