W środku ciągnąca z wierzchu chrupiąca. Taka jest smażona mozzarella. Smakuje super z sałatą.
Kulki mozzarelli przeciąć wzdłuż dłuższego boku. Lekko posolić i obsypać pieprzem i suszoną bazylią. Jajko rozmieszać widelcem. Do jednej miseczki wlać jajko a drugiej bułkę tartą. Kawałki mozzarelli zamoczyć najpierw w jajku potem w bułce tartej. I jeszcze raz tak samo.
Na patelnię wlać olej, tak żeby dno było pokryte 5 mm warstwą. Mocno rozgrzać olej i do gorącego włożyć mozzarellę. Smażyć do momentu aż ser się zarumieni. Przewrócić na drugą stronę i smażyć ponownie do zarumienienia.
Wyjąć ser z oleju i rozłożyć na papierowym ręczniczku, żeby usunąć nadmiar tłuszczu.
Wykonanie sałatki – sałatkę wrzucić do miski, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, ogórek pokrojony w kostkę, pokrojoną rzodkiewkę . Doprawić solą, pieprzem i polać oliwą.
Podawać ser ciepły w towarzystwie sałatki i bułeczki.
Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.