Moja propozycja na wyjątkowe ciasto na specjalne okazje. Jemy to ciasto na drugi dzień, kruche ciasto musi lekko zmięknąć.
Ciasto kruche – wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski i zagnieść rękoma. Można utrzeć ciasto robotem kuchenny z końcówką do gęstych ciast ale zrobić to szybko.
To samo z thermomix – interwał, naczynie zamknięte 1 minuta. Podzielić ciasto na dwie równe części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Rozłożyć jedną część ciasta wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 20 minut. Jeśli ciasto nie będzie jeszcze upieczone to przedłużyć chwilkę pieczenie. Wyjąć upieczone ciasto, chwilkę odczekać i wyjąć z blaszki. Tak samo upiec drugie ciasto.
Masa budyniowa – 1 szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować. W tym czasie jak mleko się gotuje w dużym kubku rozmieszać 1/2 szklanki mleka, mąkę i jajka. Najlepiej to rozmieszać blenderem, następnie wlać do gotującego się mleka i zagotować. Powstanie nam budyń. Odstawić do ostudzenia. Utrzeć masło i powoli podczas ucierania dodawać po łyżce budyniu. Dokładnie wymieszać.
Przygotowanie orzechów
– na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić orzeszki
– smażyć chwilkę, lekko je podpiec. Przestudzić.
Składanie ciasta
– na dnie blaszki wyłożonej papierem położyć pierwsze upieczone ciasto
– na to masa budyniowa i drugie upieczone ciasto
– rozłożyć foffi
– posypać uprażonym orzeszkami
Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.