Mój syn przygotował te steki dla naszych gości. Cały czas dzielnie go obserwowałam 🙂 Postaram się dokładnie Wam to opisać. Wyszły idealne i przepyszne. Będzie to przepis na wykonanie na grillu gazowym i grillu elektrycznym. 

steki

Wykonanie sosu chimichurri – do miseczki wlać oliwę, dodać posiekaną chili, czosnek, pietruszkę, oregano, ocet. Doprawić solą i pieprzem, Dokładnie wymieszać i odstawić, żeby przerobiło.

sos

Steki delikatnie wyjąć z opakowania i wyłożyć na deskę drewnianą. Odstawić żeby odpoczęło co najmniej godzinę. Muszą leżeć w temperaturze pokojowej, nie w lodówce.

Wysuszyć steki ręcznikiem kuchennym. Doprawić solą i pieprzem. Grill rozgrzać do 350 stopni.  Tuż przed pieczeniem posmarować steki masłem klarowanym. Natychmiast położyć na grillu. Kładziemy steki w poprzek  rusztów. Smażyć 4 minuty i przewrócić na drugą stronę. Smażyć kolejne 4 minuty. Smażyć przy grillu zamkniętym.

Zdjąć steki z grilla i położyć na desce drewnianej. Pozostawić żeby mięso odpoczęło na kolejne 3-5 minut.

Natychmiast podawać, polane sosem.

Steki wyszły rewelacyjne.

steki

Ta zdjęciu jest stek raw, czyli słabo wypieczony. Taki musi być pieczony minimalnie krócej.

Wykonanie steków na grillu elektrycznym, Grill nastawić na opcje smażenia steka. Przygotowanie steków jak wyżej. Jak już jest rozgrzany położyć steki. Zamknąć i smażyć 3 minuty. Wyjąć i zostawić od 3-5 minut. Teraz już można jeść. W ten sposób wychodzą średnio wypieczone. Takie właśnie ja lubię. Wychodzą pyszne.

Smacznego.