Dosyć dużo pracy z tym ciastem, ale jest pyszne. Mocno cytrynowa masa, gruszki to daje super smak.
Masa cytrynowa – cytryny sparzyć, wysuszyć. Zetrzeć na tarce skórkę. Miseczkę położyć na garnuszku z gotującą się wodą. do miski wrzucić startą skórkę z cytryn, masło, cukier, sok z cytryn. Mieszać tak długo, aż masło się rozpuści.
Ubić jajka i żółtko na jednolitą masę, następnie wlać do masy maślanej. Ubijać aż wszystko się dokładnie wymiesza i połączy. Woda pod miseczką cały czas musi delikatnie parować, ale miska nie może dotykać wody.
Pozostawić miskę na parze przez 10-15 minut i co chwilkę mieszać. Masa jest gotowa gdy- po włożeniu łyżki do masy, masa cytrynowa nie spłynie z tylnej części łyżki. Zostawić do ostudzenia.
Thermomix masa cytrynowa
– do naczynia miksującego wsypać cukier i skórkę z cytryny, obroty 9, czas 30 sekund. Zgarnąć cukier z boków naczynia
– dodać sok z cytryn, jajka, żółtko, masło, wymieszać, obroty 7, czas 5 sekund
– wymieszać i podgrzewać, obroty 3, czas 10 minut, temperatura 80 C
– ostudzić
Przygotowanie gruszek – gruszki oskrobać, przeciąć na pół, wyciąć gniazda nasienne. Do garnka wlać wodę i sok z cytryny. Dodać cukier, zagotować. Do gotującej wody wrzucić gruszki i gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Następnie wyjąć z syropu i ostudzić.
Kruche ciasto – wszystkie składniki zagnieść, aż powstanie gładka masa. Podzielić ciasto na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. Mniejszą porcję ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią formę do tarty. Forma o wymiarach 28 cm średnicy. Forma powinna być wysmarowana masłem i obsypana kaszką manną przed wyłożeniem ciasta. Dokładnie obłożyć dno i boki formy. Spód ciasta nakłuć widelcem i wstawić do lodówki.
Thermomix kruche ciasto- wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, czas 1,5 minuty, naczynie zamknięte, interwał
– reszta jak wyżej
Wykonanie masy cytrynowej – odważyć masę cytrynową, dodać do niej serek homogenizowany, jajka. Dokładnie wymieszać i wylać na wcześniej przygotowane ciasto kruche. Rozłożyć gruszki.
Drugą porcję ciasta rozwałkować i rozłożyć na górze tarty. Górną część ciasta zlepić z dolnym.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec tartę 45-50 minut. Ciasto musi się lekko zarumienić.
Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.