Cudne ciasto, zapach w całym domu, delikatne i aromatyczne, mniam
Wykonanie ciasta – masło, mąkę, cukier posiekać nożem na stolnicy, żeby lekko się wszystko wymieszało. Dodać jajko i żółtka, śmietanę, połączyć wszystko za pomocą noża, potem lekko zagnieść rękoma i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Masa z jabłek – obrać jabłka, wyciąć gniazda nasienne, pociąć na mniejsze kawałki. Włożyć jabłka do garnka dodać kilka łyżek wody i gotować ciągle mieszając aż jabłka lekko zmiękną, posypać cynamonem i wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części, blachę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Na dno blachy położyć jedną część ciasta, na to jabłka, posypać bułkę tartą i drugą część ciasta pokruszyć palcami i rozrzucić na jabłkach.
Pieczenie – wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 200C i piec 50 minut. Ciasto musi być lekko zarumienione u góry.
Przestudzić ciasto i posypać cukrem pudrem.
Ciasto jest cudne, moja siostrzyczka piecze go bardzo często, to jest tzw „pewniak” 🙂
http://tortadellafiglia.com
23 sierpnia, 2014 o 22:52
Łaaaa! czemu ja tu weszłam po kolacji?! No dlaczego?! Pycha!
Lil
16 września, 2014 o 18:52
Upiekłam dziś szarlotkę według tego przepisu, wyszła cudnie 🙂 Tylko składniki posiekałam nożem na stolnicy, bo z tym „posikaniem” mi nie wyszło 🙂 Bardzo fajna stronka, będę tu częściej zaglądać.
kuchcik8
17 września, 2014 o 00:19
Dziękuję, ale się naśmiałam :). Czasami jedna literka a wychodzi ” szok” Nie radze sikać na szarlotkę 🙂 pozdrawiam bardzo serdecznie..
Beata
27 lutego, 2020 o 21:42
Super przepis , wlaśnie taką lubię 🙂
Maria Gorlik
28 lutego, 2020 o 20:25
Dziękuje i pozdrawiam