Jest to ciasto pyszne delikatne i oczywiście o wyrażnym smaku jabłuszek. Dostałam ten przepis od mojej siostrzenicy, która mnie coraz częściej zadziwia.

Szarlotka ze śmietaną

Zaczynamy od biszkoptu – białka ubić na sztywną pianę, potem powoli dodawać cukier, nie przerywając mieszania. Następnie dodawać po jednym żółtku, ale już mieszać delikatnie, można używać miksera, tylko że mieszać na wolnych obrotach. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli dodawać do masy. Teraz już mieszać łyżką. Ciasto przelać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą okrągłej formy, można upiec w prostokątnej również ☺️Piec w nagrzanym piekarniku do 170 C przez 30 minut, pamiętaj żeby sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta, jeżeli na patyczku pojawi się ciasto, lekko wydłuż czas pieczenia.

Thermomix – założyć motylek

białka ubić, 3 minuty, obroty 3

dodać cukier, 3 minuty, obroty 3

dodać żółtka, 10sek, obroty 3

dodać maki i proszek do pieczenia, 10 sek, obroty 3

Puszysta szarlotka

Nadzienie – jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do garnka i gotować 10 minut, dodać proszek z galaretek, zmniejszyć gaz do minimum i gotować minutkę.  Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt i zostawić do ostygnięcia.

Thermomix – jabłka wrzucić do naczynia miksującego, trzeba zrobić to na dwa razy, bo jabłek jest dużo, 10 sek, obroty 3

wszystkie jabłka włożyć do naczynia miksującego, 10 minut, Varoma, obroty 3

dodać galaretki, 1 minuta, obroty 4

Masa śmietanowa – schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier i na koniec śmietan- fix, chwilkę ubijać. Sztywną ubitą śmietanę wyłożyć na zimnej masie z jabłek.

Thermomix – założyć motylek

ubijać śmietanę, aż będzie sztywna, obroty 4

dodać cukier i śmietan- fix, ubijać jeszcze chwileczkę

jabłecznik

Można polać ciasto polewą lub jak ja obsypać potartą czekoladą.

Polewa – masło roztopić , ale nie zagotować, odstawić na bok do przestudzenia. Jajko z cukrem ubić, dodać kakao, przelać ubite jajko do garnuszka i mieszając powoli dodawać przestudzone masło, właczyć gaz i lekko podgrzewać nie przerywając mieszania około 2 minuty, temperatura nie wyższa ja 50 C.  Dokładnie wymieszać i wylać na śmietanę. Ciasto wstawiamy do lodówki.

Thermimix – masło roztopić w garnuszku

nałożyć motylek, wbić jajko dodać cukier, 1 minuta, obroty 4

dodać kakao, 2 minuty, 50 C, obroty 4

Ciasto jest pyszne, rozpływa się w ustach, czyli poezja