Rewelacyjna szarlotka, godna polecenia. U nas w rodzinie jeden z najbardziej popularnych przepisów.

Jabłecznik

Przygotowanie ciasta – wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski i zagnieść szybko dłońmi. Podzielić ciasto na trzy części, jedna powinna być większa. Wstawić ciasto na godzinę do lodówki.

Kruche z jabłkami

Wykonanie – blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożć dno większą częścią ciasta. Ciasto pokruszyć lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rozłożyć jabłka  na pierwszej warstwie ciasta.

Na jabłkach rozkruszyć następną część ciasta.

Białka ubić na sztywną pianę, następnie powoli dodawać cukier. Cały czas ubijając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.

Rozłożyć  białka na drugiej warstwie ciasta i rozkruszyć na górę ostanią porcję ciasta.

Jabłka

Pieczenie – Wstawić ciasto do nagrzabego piekarnika do 150 C  i natychmiast zmienić na 180 C i piec 40-45 minut.

kruche ciasto

Pycha, polecam.