Rewelacyjne ciasto. Wilgotne o pięknym kolorze. Polecam
Wykonanie ciasta – za po mocą blendera zmiksować szpinak razem z żółtkami na jednolitą masę. Odstawić. Białka ubić na sztywną pianę. Jak białka już są sztywne powoli wsypywać cukier, cały czas mieszając. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.
Do ubitych białek dodawać na przemian po łyżce mąki, masy szpinakowej i trochę oleju. Cały czas mieszać. Wlać esencję waniliową. Kontynuować te czynności do momentu aż wszystkie składniki będą wmieszane. Masa musi być dobrze rozmieszana.
Wykonanie ciasta w thermomix
- do naczynia miksującego dodać szpinak, żółtka, zmiksować obroty 10, czas 5 sekund, masa musi być gładka
- wyjąć masę szpiankową z naczynia. Umyć i dokładnie wysuszyć naczynie
- nałożyć motylek, wlać białka, ubijać 4 minuty, obroty 3,5
- dalej ubijać obroty 3, przez otwór przykrywce powoli wsypywać cukier
- nadal mieszać z motylkiem, obroty 2, wsypywać przez otwór w pokrywce po łyżce mąki, masy szpinakowej i trochę oleju. Wlać esencję waniliową
- po dodaniu wszystkiego mieszać jeszcze 1 minutę, obroty 2
- reszta jak niżej
Blaszkę o wymiarach 13-20 wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną. Wylać ciasto do formy. truskawki umyć osuszyć,odciąć szypułki. Jak truskawki są duże przekroić na pół. Truskawki położyć w odstępach, nie za blisko. Dodając zbyt dużo może być zakalec. Truskawki mają dużo wody.
Nagrzać piekarnik do 170 C i piec ciasto 45 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Po wyjęciu patyczka z ciasta, musi on być suchy.
Po 10 minutach wyjąć ciasto z formy i zostawić na raszkach aż ostygnie.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.