Przepis od mojej cioci Jadziuni, bardzo dobry mokry makowiec. Polecam bardzo.

makowiec

Wykonanie ciasta –  do garnka wlać mleko, dodać kasię, olejek migdałowy, cukier i mak, wszystko zagotować. Do gorącego mikstury wsypać rodzynki.  Zostawić masę aż ostygnie. Gdy masa przestygnie dodać żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Bakalie – orzechy i migdały rozgnieść na drobniejsze kawałki. Pokruszone bakalie dodać do masy, znowu wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, ale już mieszać bardzo delikatnie łyżką.

szybki makowiec

Pieczenie – blaszkę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia w wylać do niej ciasto. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 40-45 minut.

Blaszka o wymiarach 25 cm x 35 cm.

Ja ciasto ostygnie to polać roztopioną czekoladą. Udekorować bakaliami.

Ten makowiec jest rewelacyjny, polecam.