To danie popisowe mojej synowej. Zrobiła dla głodnej ciągle teściowej 🙂 Proste ale bardzo pyszne danie.
Najpierw ugotować ryż. Zawinąć w ręcznik i niech czeka na swoją kolej 🙂
Obrać imbir i czosnek i bardzo drobno posiekać. Odciąć dwie końcówki i zdjąć pierwszą warstwę skóry z trawy cytrynowej. Drobno posiekać. Chili posiekać drobno, ale wcześniej wyciąć nasionka i błonki. Kolby kukurydzy pokroić na mniejsze kawałki.
Śmietanę kokosową połączyć z wrzącą wodą i kostką rosołową. Wymieszać dokładnie.
Kurczaka pokroić na małe kawałeczki, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, dodać imbir, czosnek, chili, trawę cytrynową. Smażyć mieszając 1 minutę. Dodać kurczaka i smażyć aż lekko nabiorą złotego koloru. Wlać mieszankę ze śmietaną kokosową. Gotować następne 3-4 minuty. Posypać posiekaną kolendrą lub pietruszką.
Podawać z ryżem, najlepiej ciemnym. Można skropić sokiem z cytryny lub limonki do smaku.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.