To danie popisowe mojej synowej. Zrobiła dla głodnej ciągle teściowej 🙂 Proste ale bardzo pyszne danie.

kurczak

Najpierw ugotować ryż. Zawinąć w ręcznik i niech czeka na swoją kolej 🙂

Obrać imbir i czosnek i bardzo drobno posiekać. Odciąć dwie końcówki  i zdjąć pierwszą warstwę skóry z trawy cytrynowej. Drobno posiekać. Chili posiekać drobno, ale wcześniej wyciąć nasionka i błonki. Kolby kukurydzy pokroić na mniejsze kawałki.

Śmietanę kokosową połączyć z wrzącą wodą i kostką rosołową. Wymieszać dokładnie.

kurczak inaczej

Kurczaka pokroić na małe kawałeczki, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, dodać imbir, czosnek, chili, trawę cytrynową. Smażyć mieszając 1 minutę.  Dodać kurczaka i smażyć aż lekko nabiorą złotego koloru. Wlać mieszankę ze śmietaną kokosową. Gotować następne 3-4 minuty. Posypać posiekaną kolendrą lub pietruszką.

Podawać z ryżem, najlepiej ciemnym. Można skropić sokiem z cytryny lub limonki do smaku.

Dziękuję Martusia, to było rewelacyjne.